„Србија је изгубила и север Косова“

predrag-simic-profПосле оштрог противљења ЕУ, Србија је дефинитивно одустала од идеје о подели Косова, те се спасавање онога што се спасти може од сада дефинише успостављањем заједнице српских општина с извршним надлежностима. Међутим, и ова идеја је наишла на хладан туш у Берлину, па и Бриселу, сматра Предраг Симић, бивши дипломата и професор Факултета политичких наука у Београду.

Шта значи теза о чланству Косова и Србије у УН без међусобног признања?
– То је копирање модела Западне и Источне Немачке. Баш то значи. Те две државе су закључиле споразум којим стичу чланство у УН а да се међусобно не признају. Немачка политика према Косову је врло конзистентна још од 2006. Прво је немачки модел изнео амбасадор Волфганг Ишингер, онда је о међусобном уговору говорили председник Европског парламента Мартин Шулц, па немачки амбасадори у Београду, па представник владајуће партије Андреас Шокенхоф, коначно и канцеларка Ангела Меркел, а сад и њен саветник Кристоф Хојзген.

Захлађење с Москвом

Како ће Русија реаговати на могуће пристајање Србије да Косово уђе у УН?
– Они су сто пута поновили да неће бити „већи Срби од Срба“. Рекли су нам да шта год учинимо, они неће ићи испред, већ иза нас. Као и што Москва није спречила да се преговори о статусу изместе из УН под окриље ЕУ јер је с тиме Србија била сагласна, тако неће бити ни против уласка Косова у светску организацију. Уосталом, зар није очигледно да је дошло до великог захлађења односа с Москвом? То ни ордење председника не може да отопли.

Дакле, Београд је доведен пред зид?
– Јесте. Мислим да више нема ништа ни од извршних надлежности за четири општине на северу Косова. Немачка за то неће ни да чује, а иза ње су чврсто и САД, чији је амбасадор у Београду Мајкл Кирби рекао да нема говора о некој новој Републици Српској на Балкану. Немачкој и САД се јако жури да ово питање реши и тиме стави тачку на дезинтеграцију Југославије.

Има ли српска власт легитимитет да попусти пред немачким захтевима?

– Ова влада је, за разлику од претходне, прешла црвену линију. Сетите се да је управо премијер Дачић рекао да Србија може да пристане на чланство Косова у УН у оквиру свеобухватног решења. Иде се ка томе, али ће власт тешко продати одлуку грађанима.

Љ. Ивановић / Вести