Подсећање: Епископ Артемије: Обновимо наше светиње молитвом (3)

arhangeliГЛАСНИК КиМ број 121, 28. јул 2002. године

ОНО ШТО ЈЕ БОЖИЈЕ НЕ МОЖЕ СЕ НИ УНИШТИТИ НИ САКРИТИ

Преко хиљаду Срба са Косова и Метохије као и оних који су привремено расељени на територији уже Србије и Црне Горе, присуствовало је данас великој прослави којом је обележено 650 година постојања царске лавре, манастира Светог Архангела, 5 км јужно од Призрена.

Свету архијерејску литургију служио је и резање славског колача обавио епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) са свештеницима и монасима Епархије рашко-призренске. Овим свечаним богослужењем настављена је акција „ОБНОВИМО НАШЕ СВЕТИЊЕ МОЛИТВОМ“

Манастир Св. Архангела изградио је у 14. веку цар Душан као своју задужбину. Ова светиња је надалеко била позната по својој лепоти и духовном значају. У 17. веку манастир је због турских зулума опустео да би Синан Паша коначно разрушио цркву Св. Архангела и од њеног материјала саградио велику Синан Пашину џамију у Призрену. Обнова манастира почела је непосредно пред последњи рат на Косову. У манастиру Св. Архангели тренутно живи девет монаха на целу са игуманом Германом. Већ три године манастир живи у потпуној изолацији под заштитом снага КФОР-а.

Рашко-призренски епископ г. Артемије обратио се верном народу:

– Данас је, браћо и сестре, велики дан за овај манастир, велики дан за град Призрен, велики дан за Косово и Метохију, велики дан за цео наш православни српски народ, јер ова света обитељ која нас је окупила са разних страна прославља свој јубилеј, 650 година свог постојања. Али, судбина и историја овог манастира била је веома тешка и крстоносна. Од 650 година 550 година био је у рушевинама. Само стотину година је живео и цветао после свог настанка у миру и благостању, а онда је дошло време страдања, рушења, пропадања, нестајања са лица земље. Али, оно што је Божје, не може се ни уништити ни сакрити. И векови који су покривали ову свету обитељ наносом земље и камена и мраком ропства нису је уништили, него су је још више прославили. После Другог светског рата ова светиња је откопана, конзервирана и изашла на светлост дана, а пре седам, осам година кренуло се интезивно у њену обнову и оживљавање. Пре само пет година, 1998. године за време када је буктао рат на овим просторима ова светиња је поново оживела. Нови конак је примио младо монашко братство. Овде је поново почело да се слави име Божје и да служи као луча, као светиљка нашем народу.

И ево данас, после пет година од обнове и 650 година од настанка овог манастира ми смо се данас овде сабрали да прославимо овај велики јубилеј. За данашњи дан, за данашњу радост треба захвалити најпре Господу Богу који је сачувао и ову обитељ и нас, да захвалимо нашим славним и светим прецима који су је саградили и оставили у аманет, да захвалимо свима онима који су радили на њеној обнови, да захвалимо свима који су ма чиме допринели да се данас можемо сабрати на овако великом скупу овде, у овако лепом броју и поред кише која нам цео дан и јуче цео дан покушава да омете нашу радост. Али, Богу хвала, и киша је од Бога и она је благодат Божја, ово су сузе Божје које Бог излива на ово свето место да га освети, и нас да очисти од грехова наших.

Захваљујемо се, браћо и сестре, настојатељу ове обитељи оцу Герману и његовом младом и вредном братству које се потрудило данас да нас све дочека и угости према могућностима и условима. Захваљујемо се војницима Кфора и полицајцима Унмика, који су нам омогућили да дођемо са свих страна, да нас допрате, да безбедно дођемо овде и да прославимо ову свету славу и јубилеј и да се безбедно вратимо својим домовима одакле смо и дошли, са надом, са вером да ћемо ускоро долазити овде без ичије пратње, да ће доћи слобода, да ће доћи право да испуни међународна заједница оно што је свима обећала, да ћемо живети мирно и безбедно у својим домовима, у својим градовима у својим светињама. То је наша порука данас међународној заједници да очекујемо да испуни своје обећање да бисмо могли живети као људи, као хришћани, у миру са свима, са комшијама и у миру са Богом, са самима собом и са целим светом. Захваљујемо се и представницима наше државе. Овде је савезни секретар за вере г. Богољуб Шијаковић, овде су представници нашег народа у Скупштини Косова и Метохије госпођа Рада Трајковић и остали посланици. Овде је присутан велики број свештенства и монаштва са разних страна. Свима њима неизмерно хвала на жртви, на љубави, на труду који су уложили да би данас били овде заједно са нама, да би нам ово славље било увеличано, испунило душу и срце радошћу и благодарношћу Богу и свим Светим Архангелима, архангелу Гаврилу и Михаилу да нас они заштите својим крилима и својом моћном силом архангелском, да не остамо у прогонству него да се вратимо на своја огњишта да би смо у миру и слози славили име Божје у све векове и сву вечност АМИН!

Савезни секретар вера, г. Шијаковић обратио се присутнима следећим речима:

„Преосвећени владико, високопреподобни оци игумани, часни оци, браћо монаси и сестре монахиње, господо хришћанска. Ево нас на овај свети дан, овдје, окупљени да погледамо једни друге у лице да се загледамо у своју прошлост и у своју будућност. Треба да знамо, да стојимо овдје на мјесту на коме је стајао Цар. Нема много народа, који су имали Цара, а ми смо један од тих народа. Када стојимо на стопама царским, треба и да размислимо о царству и царевима. То царство је прошло и многа царства су прошла али једно Царство није и неће проћи. Овдје смо се окупили у славу тога Царства, у славу Царства небеског. И када је св. Кнез Лазар одлучивао о царствима, он је одабрао непролазно Цаство небеско, оно Царство које пропасти не може. Он је одабрао очинство, Он је одабрао свој Божји лик, Он је одабрао све што је вредно и честито у животу. Та одлука је одлука која обавезује све нас. И данас смо овдје да потврдимо ту одлуку. Та одлука је уткана у биће нашег народа, да смо царски народ, али не било каквог царства већ да смо царски народ Царства Небеског, да је наш Отац не онај на земљи, овакав или онакав, него је наш Отац, онај на Небесима и зато му се и тако молимо. Отуда смо одиста небески народ и отуда и у овим рушевинама ми смо у блиставом Небеском Царству. Ево, гледајући ове рушевине у овој клисури и присећајући се славе земаљског царства Душановог, и имајући у себи чежњу и стремљење ка Јерусалиму Небеском, ми и кроз ове облаке на небу треба да видимо како светоархангелски храм, светоархангелски манастир, у пуном сјају блиста на небесима. Овдје у овој рушевини на земљи, треба да видимо пуноћу на Небесима. И ма ко да разноси овај камен и Синан-паша и не знам који паша и силник, џаба га разноси! Сваки камен овдје је на свом мјесту и сва је грађевина у својој слави и љепоти на Небесима сачувана. У чежњи за тим манастиром, за тим храмом, у чежњи за Јерусалимом, ми треба да помињемо стално у себи: Јерусалиме, Јерусалиме, ако те заборавим, нека ме заборави десница моја! Космете, Космете, ако те заборавим, нека ме забораве и десница и љевица моја!

Ево, драга браћо и сестре, да вам пренесем поздраве, да вам кажем да смо сви овдје заједно у једно. Читав наш народ је данас овдје, и ако у себи учврстимо вјеру, ако свако од нас буде стуб и тврђава истине онда ће свако од нас бити камен овога храма и тако нека буде и у то име вас ја поздрављам. Са том жељом овдје долазим и одавде ћу отићи. Као поклон и мали дар донио сам, шта друго до јеванђеље, књигу живота, коју ћу предати о. Герману, књигу живота којом свједочимо ко смо и шта смо. И то је наше оружје!

И ови оружаници около, који нас чувају и они оружаници тамо, који пазе на нас, треба да знају да је то наш штит, јеванђеље и да је то наше непобједиво оружје и са тим у срцу и са тим у руци и са јеванђељским речима на устима, ми ћемо побједити и то је потпуно сигурно. И хвала Богу на овоме дану.“

МАНАСТИР НАПАДНУТ МИНОБАЦАЧКОМ ГРАНАТОМ

Иако су манастир Свете Архангеле чувале јаке снаге немачког КФОР-а нешто пре пола дванаест данас преподне на остатке манастирске тврђаве Вишеграда чији бедеми с једне стрене опасују манастир Свете Архангеле испаљена је граната која је изазвала узнемиреност окупљеног народа. Према првим проценама реч је највероватније о минобацачкој гранати, а експлозија је одјекнула на удаљености око 100 метара од главног манастирског конака и темеља цркве. Иако је немогуће са сигурношћу рећи ко је извршио напад готово је несумњиво да је реч о албанским екстремистима, пошто у овом делу Косова нема никог другог ко би могао да изврши овај напад. Након рата екстремисти из бивше ОВК више пута су нападали српска села и манастире, па су и овом приликом дали до знања да и након три године несметано делују на овим просторима.

Поводом ове експлозије епископ Артемије је изјавио информативној служби ЕРП КИМ следеће:

„Крв није потекла, али је хиљаду људи повређено. Наше душе су дубоко рањене и многи који буду за ово чули такође ће бити рањени у души.“ Епископ Артемије је изразио озбиљан протест представницима УНМИК-а.

Православна Епархија рашко-призренска захтеваће од КФОР-а и УНМИК-а да јавно саопште резултате истраге и пронађу починитеље овог варварског напада који је могао да има веома тешке последице по животе бројног народа који се окупио на молитву.

Локални српски извори су потврдили да су јавили да је у центру Призрена данас дошло до окупљања локалних Албанаца, који су протестовали због доласка Срба у Свете Архангеле. Исти извор наводи да је реакцију Албанаца изазвало и постављање заставе Српске Православне Цркве са крстом у манастиру дан уочи славе. Албанци су кружили аутомобилима око манастира и трубљењем аутомобилским сиренама ометали припреме за свечаност.

 

МЕДИЈИ О ПРОСЛАВИ МАНАСТИРА СВЕТИ АРХАНГЕЛИ

ПОЛИТИКА

На манастирској слави у Светим Архангелима

МИРИС ТАМЈАНА И ГРАНАТЕ

Призрен – Душанов град, 27. јула

Шест и по векова манастира Свети Архангели код Призрена и слава задужбине цара Душана Силног, Сабор Светог архангела Гаврила, сабрали су јуче у кањон Бистрице најмање хиљаду и по Срба из читаве Србије. Извештачи, а било их је у импозантном броју, нису могли да се усагласе да ли је на овом црквено-народном сабору под будним оком Кфора било око две или пет хиљада присутних. Локални албански радио јавио је, међутим, да је у Душанов град стигло „више од хиљаду Срба“, што већинско становништво у Призрену није оставило равнодушним, па су испред седишта међународних организација уследиле масовне демонстрације Албанаца, које су трајале читаво јучерашње послеподне. Сазнали смо да су се демонстранти разишли с првим мраком и да су све време били под контролом јаких полицијских снага. У Призрену, иначе, тренутно има 120 Срба, од којих су се неки тек недавно вратили.

Без панике и пометње

Да толики број гостију на слави манастира Свети Архангели није био по вољи тамошњим Албанцима доказ је и експлозивна направа која се на брду, свега стотинак метара изнад манастира, огласила непосредно по завршетку Свете Литургије коју је под отвореним небом, у каменим остацима цркве Светог Николе, служио Његово преосвештенство епископ рашко- призренски Артемије. Неки минут пре пола дванаест, кад су најзначајнији гости и високи представници Кфора и Унмика били за славском трпезом са домаћинима славе и владиком, чула се јака експлозија, а изнад литица – са којих је полетело и камење – видела се димна завеса. Иако је у том тренутку у овој долини испод Вишеграда, остатака древног Душановог утврђења, било најмање хиљаду и по људи, није било ни најмањег знака панике и пометње код народа који је дошао на духовни сабор. Узнемирили су се само војници мировних снага. Патроле Кфора одмах су упућене на брдо изнад манастирске долине, али тамо никог нису затекли.

Шта је експлодирало на брду у непосредној близини манастира у време светковине коју су обезбеђивале немачке снаге Кфора још није званично саопштено, али се незванично сазнаје да је у питању граната испаљена негде из околине Призрена.

У време експлозије на стотине људи било је за ручком у порти конака, испод шатора постављеног за то, стотинак најугледнијих званица било је у конаку, а на пољани око импровизоване звонаре – на којој је лепршала црквена тробојка са златним крстом, играло је коло и чуле су се изворне песме Срба са Косова.

Манастирска слава, на коју је само из Београда стигло више од 500 Призренаца прогнаних из својих домова 1999. године, тако да сад живе широм Србије – у избегличким камповима и код рођака, по много чему била је несвакидашњи дан. Оценивши овај сабор који су чували добро наоружани војници, али и хеликоптери Кфора, као „велики дан за манастир Светих Архангела, велики дан за град Призрен, за Косово и Метохију и за цео наш православни српски народ“, владика Артемије је изразио наду „да ћемо ускоро долазити овде без ичије пратње, да ће доћи слобода, да ће доћи време да међународна заједница испуни оно што је свима обећала,  да ћемо живети мирно и безбедно у својим домовима, у својим градовима и у својим светињама“. Али, подсећајући међународну заједницу на обећања дата Србима на Косову и Метохији која још нису испуњена, епископ рашко- призренски је изразио захвалност “ војницима Кфора и полицајцима Унмика који су нам омогућили да дођемо са свих страна, да нас допрате да безбедно стигнемо овде и да прославимо ову свету славу и јубилеј и да се безбедно вратимо тамо одакле смо и дошли“.

Порука игумана Германа

Јеромонах Герман, игуман монашке обитељи која се у Свете Архангеле уселила пре пет година оживевши манастир који је за 650 година постојања, 550 година био пуст и срушен, а од његовог камена Синан паша саградио је у Призрену џамију, за „Политику“ каже:

„Срећан сам што сам овде и што је манастир оживео, што имамо планове и намеру да га обновимо у потпуности. Прилике, на жалост, у којима смо сад, не допуштају да било шта почнемо да градимо. Наша вера да ћемо дочекати време обнове цркве Светог Николе, од које је остало само неколико зидова на којима сад верни народ пали свеће, није поколебана ни приликама у којима сад живе Срби на Косову и Метохији, ни чињеницом да се српске светиње опет руше. Истина је да Кфор за та рушења има велику одговорност, али не смемо, ради истине и правде Божје, да заборавимо да је велика заслуга војника Кфора и за наш опстанак на овој светој земљи. Без заштите коју нам пружају војници мировних снага, нас Срба на Космету више не би било, нико не би могао да опстане“, каже отац Герман.

Мирјана Кубуровић

У манастиру Светих Архангела код Призрена

ЕКСПЛОЗИЈА ЗА ВРЕМЕ ЈУТАРЊЕ ЛИТУРГИЈЕ

Призрен, 26. јула (Тањуг)

На око 100 метара од манастира Светих Архангела код Призрена, док се у порти налазило више хиљада Срба, који су дошли да обележе манастирску славу и 650 година те царске лавре, задужбине цара Душана, у 11 часова и 35 минута одјекнула је експлозија.

Јутарњу литургију у том манастиру који је подигнут у периоду 1343-1352. године служио је владика рашко-призренски Артемије са свештенством.

Литургији у манастиру који се налази три километра далеко од Призрена присуствовали су званичници Коалиције „Повратак“ и међународне заједнице.

Немачки војници Кфора су, иначе, у време служења литургије око манастира поставили мине упозорења.

Експлозију која се чула током служења литургије највероватније је активирао неко од Албанаца који је покушао да приђе манастиру. Реч је, како се претпоставља, о мини која је прављена тако да не може да нанесе повреде. Литургија је протекла без других инцидената.

(Тањуг)

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ: РАЊЕНЕ ДУШЕ

Грачаница, 26. јула

Поводом експлозије епископ Артемије је изјавио:

„Крв није потекла, али је хиљаду људи повређено. Наше душе су дубоко рањене и многи који буду за ово чули такође ће бити рањени у душу“.

Епископ Артемије је изразио озбиљан протест представницима УНМИК-а.

Локални српски извори су јавили да је у центру Призрена данас дошло до окупљања локалних Албанаца, који су протестовали због доласка Срба у Свете Архангеле. Исти извор наводи да је реакцију Албанаца  изазвало и постављање заставе Српске православне црвке са крстом у манастиру дан уочи славе. Албанци су кружили аутомобилом око манастира и трубљењем аутомобилским сиренама ометали припреме за свечаност.

Н. П.

БЛИЦ

ЛИТУРГИЈА КОД ПРИЗРЕНА

У присуству неколико хиљада Срба пристиглих из централне Србије и српских енклава по Косову и Метохији јуче је у манастиру Светих Архангела надомак Призрена прослављено 650 година тог манастира у коме је била положена света лавра цара Душана. Свету литургију у присуству свештенства Рашко-призренске епархије служио је владика Артемије који је при обраћању народу казао:

– Славимо архангеле Гаврила и Михајла ове треће поратне године овде у манастиру, са надом да нас заштите да не останемо у прогонству него да се вратимо својим огњиштима да бисмо у миру славили и прослављали. Ово су биле тешке године за манастир и за све Србе. У манастиру је славило само монаштво, а од данас уз њих девет надам се биће то цео народ.

Иначе, прославу 650 година Светих Архангела и долазак Срба пратиле су јаке снаге Кфора, али упркос њиховом обезбеђењу у 11.35 јака детонација на стотинак метара од манастира унела је панику у редовима Кфора и узнемирење код присутних Срба. Према речима заменика команданта немачког контингента Кфора Лувија „постоји оправдана сумња да су Албанци испалили експлозивну направу, али ће истрага утврдити откуда и како је дошло до детонације“.

Литургији је присуствовао и савезни секретар за вере Богољуб Шијаковић, глумац Данило Лазовић и други.

 

ДАНАС

ОЧЕКУЈЕМО ДА МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ИСПУНИ ОБЕЋАЊА

Призрен – Више од хиљаду Срба из свих крајева Косова и Метохије као и оних који су после доласка међународне мисије 1999. године прогнани из Покрајине и сада живе широм остатка Србије и у Црној Гори присуствовао је јуче обележавању 650 година постојања царске лавре манастира Светих Архангела недалеко од Призрена. Свету архијерејску литургију служио је и резање слатког колача манастира обавио епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић) са свештеницима и монасима Епархије рашко-призренске, чиме је настављена акција „обновимо молитвом оскрнављене светиње“.

У беседи после литургије владика Артемије истакао да прослава шестопедесетогодишњице манастира Свети Архангели, задужбина цара Душана, представља велики дан за овај манастир, за град Призрен, за Косово и Метохију и за цео наш православни народ.

– Захваљујемо се војницима Кфора и полицајцима Унмика који су нам омогућили да безбедно дођемо са свих страна, да прославимо ову свету славу и јубилеј и да се безбедно вратимо одакле смо и дошли са надом и вером да ћемо ускоро долазити овде без ичије пратње, да ће доћи слобода и право време да међународна заједница испуни оно што је свима обећала: да ћемо живети мирно и безбедно у својим домовима, у својим градовима и својим светињама. То је наша порука данас међународној заједници да очекујемо да испуни своје обећање да бисмо могли да живимо као људи, као хришћани, у миру са свима, са својим комшијама и у миру са Богом, са самима собом и са целим светом – нагласио је владика Артемије.

Он је говорећи о „тешкој и крстоносној судбини“ Светих Архангела који су 550 година били у рушевинама, подсетио да се „оно што је Божије не може ни уништити нити сакрити“. Иако су Свети Архангели вековима били „покривени наносима земље и камена и мракобордства“ после Другог светског рата „ова светиња је откопана, конзервирана и изашла на светлост дана“, а 1998. године у време док је „буктао рат на овим просторима нови конак је примио младо монашко братство, овде је поново почело да се слави име Божије и да служи као луча, као светиљка нашем народу“.

Поводом прославе манастирске славе Светог Архангела Гаврила и јубилеја, јуче је у конаку Светих Архангела отворена изложба икона Марије Давидовић а у уметничком програму после литургије учествовали су песник Ранко Ђиновић и глумац Данило Лазовић. Прослави су између осталих присуствовали и Богољуб Шијаковић, савезни секретар за вере који је манастиру поклонио Јеванђеље у окову, посланици коалиције Повратак у Скупштини Косова као и Момчило Трајковић посланик у Скупштини Србије и председник Одбора републичке скупштине за Косово и Метохију, представници координационог центра Савезне и републичке владе за Косово и Метохију, локалног Унмика и Кфора.

Гранате за манастир

Иако су манастир Свете Архангеле чувале јаке снаге Кфора нешто пре пола дванаест јуче пре подне на рушевине средњовековног града Вишеграда чији бедеми са једне стране опасују Свете Архангеле испаљена је експлозивна направа. Јака детонација највише је узнемирила припаднике немачког Кфора који чувају манастир. Они су најавили да ће бити покренута истрага о узроцима експлозије. Владика Артемије поводом експлозије у непосредној близини манастира изјавио је да „крв није потекла али су душе хиљаду људи повређене. Наше душе су рањене а и многи који ово буду чули биће повређени“, рекао је владика Артемије – преноси информативна служба рашко призренске епархије.

Извори у Призрену јавили су да је јуче у центру града дошло до окупљања локалних Албанаца који су протестовали због доласка Срба у Свете Архангеле. Исти извор наводи да су центар Призрена јуче обезбеђивале јаке полицијске снаге.

Јелена Тасић

 

Извор: ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА У ЕГЗИЛУ