➦Реџеп Тајип Ердоган: Циљ напада у Истанбулу је стварање хаоса у Турској ➦ Истанбул: Најмање 39 људи је убијено, а 69 рањено у оружаном нападу на ноћни клуб

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио је да напад у Истанбулу у којем је убијено 39 људи има за циљ стварање хаоса у земљи, јавља Франс прес.

„Они раде на уништавању морала земље и стварање хаоса гадјајући цивиле у таквим гнусним нападима“, рекао је Ердоган.

У нападу на једну дискотеку у Истанбулу током дочека Нове године убијено је 39 особа међу којима најмање 16 странаца, док се за нападачем још трага, саопштило је данас турско Министарство унутрашњих послова.

Министар Сулејман Сојлу изјавио је да је до сада идентификована 21 жртва и додао да је међу њима 16 странаца и пет турских држављана.

У нападу је повређено 69 особа од којих се четири налазе у тешком стању.

Верује се да је нападач прерушену деда мраза прво отворио ватру на полицију испред клуба и потом ушао унутра и наставио да пуца.

САД су осудиле „ужасан терористички напад“ у Истанбулу, саопштила је Бела кућа и додала да „такав напад на недужне људи за време прославе Нове године сведочи о дивљаштву нападача“.

Телеграме саучечешћа упутили су председник Русије Владимир Путин као и званичници скандинавских земаља, јавила је агенција АП.

„Тешко је замислити циничнији начин убијања недужних људи од овога који се догодио за време новогодишњих празника“, навео је Путину у поруци Ердогану.

Истанбул: Најмање 39 људи је убијено, а 69 рањено у оружаном нападу на ноћни клуб

PDF Штампа Ел. пошта
Најмање 39 мртвих и 69 рањених биланс је напада на ноћни клуб у Истанбулу у новогодишњој ноћи који су извршила два мушкарца.

8:00 – Министар унутрашњих послова Турске каже да је у нападу страдало 39 особа а да је идентификована 21 жртва напада. Међу њима је 16 странаца и пет турских држављана. Он је навео да је у току потрага за теростом који је починио напад.

Градоначелник Истанбула Васип Сахин потврдио је раније да се међу мртвима налази и један припадник полиције, додајући да се ради о терористичком чину.

Медији наводе да су напад извела два мушкарца, а један је био „обучен у костим Деда Мраза и имао је пушку“.

Иначе, Реина, ноћни клуб у којем се догодио напад, један је од најпознатијих истанбулских клубова и налази се у предграђу Бешикташ. Пре напада у клубу је било неколико стотина људи, преносе медији.

ИСТАНБУЛ – Најмање 35 људи је убијено, а 40 рањено у оружаном нападу на ноћни клуб у Истанбулу, у коме је био организован дочек Нове године.

Убрзо након тога, турске власти су увеле привремену забрану извештавања о нападу, преносе агенције.

Истанбулски гувернер Васип Сахин изјавио је да се ради о акту тероризма.

„Нажалост, најмање 35 наших суграђана изгубило је живот. Један од њих био је полицајац. Четрдесет људи примљено је у болнице“, рекао је Сахин новинарима испред клуба „Реина“, на обали Босфора.

У складу са наредбом турских власти, од медијских организација се захтева да се уздрже од објављивања било чега што би у јавности могло изазвати „страх, панику или неред, што би могло послужити циљевима терориста.

То се односи на детаље о нападу, анализе догађаја и на било шта што се има везе са евентуално осумњиченима. Наредба се не односи на преношење изјава владиних званичника.

Клуб „Реина“, где је извршен напад, налази се у четврти Ортакој, у дистрикту Бешикташ, јавиле су турске ТВ станице и приказале снимке на којима се око клуба виде полицијске снаге и амбулантна возила.

У тренутку напада, по различитим проценама, ту се налазило се између 500 и 700 људи. Неки су се, када је отворена ватра, у паници бацили у воде Босфора.

Турски медији се у својим извештајима и даље не слажу у томе да ли је био један или двојица нападача.

Турска државна агенција Анадолија јавила је да је био један нападач.

Приватна турска телевизија НТВ, међутим, наводи да су била двојица нападача, од којих је бар један био обучен у одећу Деда Мраза, као и да су носили оружје „дугих цеви“.

Приватна агенција Доган тврди, позивајући се на изјаве очевидаца, да су нападачи „говорили арапски“.

На истанбулским улицама је у новогошњој ноћи било распоређено 17.000 полицајаца, након серије терористичких напада, које су изводили курдски милитанти и следбеници Исламсек државе.

 

Извор: НСПМ