Разматра се враћање обавезног служења војног рока

Да ли ће регрути поново одлазити у касарне ? Фото Танјуг

Портпарол Војске Србије, капетан корвете Јован Кривокапић, изјавио је за РТС да се у ВС и Министарству одбране разматра евентуално враћање обавезног служења војног рока.

Кривокапић је рекао да су за Војску Србије сјајне вести то што поједине анкете показују да је 70 одсто испитаних за повратак обавезног војног рока.

„Радује нас кад истраживање покаже да јавност позитивно гледа на евентуално враћање служења војног рока. Сад имамо добровољно служење војног рока, а од 1. децембра 2016. омогућили смо нови концепт, рок сада траје шест месеци и све са циљем повећања оперативних способности”, истакао је Кривокапић.

Према његовим речима, у ВС и Министарству одбране разматра се опција за обавезно служење војске.

„На нивоу Министарства одбране и ВС формиран је радни тим који разматра нова стратегијска документа, то су документа од највећег значаја за ВС. А једно од питања које се разматра је и враћање обавезног служења војног рока”, навео је Кривокапић.

Уколико то буде предложено као једна од мера, како каже, биће упућено Влади, па даље у Скупштину.

Кривокапић истиче да за припаднике Војске Србије и МУП увек има посла.

„Обезбеђујемо 670 километара границе са јасним циљем – спречавање илегалних прелазака и спречавање кријумчарења”, напоменуо је он Кривокапић и додао да је мање прелазака током овог хладног периода.

Према његовим речима, у протекле две недеље ухапшено је 25 кријумчара илегалних миграната, а од јула до данас откривено је више од 18.000 илегалних покушаја прелазака српске границе.

„Ухватили смо 119 кријумчара. Највише их је из Србије, њих 90, остали су из Бугарске, Пакистана, Авганистана и Холандије. Покушали су да превезу 1.200 миграната претпостављамо на север земље”, истакао је Кривокапић.

Како каже, Војска Србије ради без обзира на празнике, дане и ноћи, радне и нерадне дане.

„Више хиљада људи биће ангажовано у Копненој зони безбедности, обезбеђивању државне границе, на административној линији са АП Косово и Метохијом, али и у мултинационалним операцијама”, указао је Кривокапић.

Он је напоменуо и да су припадници ВС тренутно ангажовани у 11 мултинационалних операција.

Говорећи о набавци „мигова”, Кривокапић је рекао да то за Војску Србије представља суштински значај.

„ВС ће након набавке авиона, хеликоптера и тенкова бити значајно напреднија. То је подстрек за даљи рад и наговештај да ће у наредном периоду бити више обуке и опреме. Недавно је потписан споразум за шест нових хеликоптера и 30 тенкова Т-32. То су одличне вести пред крај 2016”, истакао је Кривокапић. (Фонет)

 

 

Извор: Политика