Убица руског амбасадора више пута ишао у Катар

ТЕХЕРАН (ФНА) – Турски медији откривају да је Мевлут Мерт Алтинташ, који је прошле недеље у Анкари убио руског амбасадора, неколико пута посетио Доху пре извршења запањујућег злочина.

Турски дневник „Заман“ је цитирао неколико извора из Анкаре, који тврде да је Алтинташ после неуспелог војног пуча неколико пута посетио арапску државу Катар.

И турска полиција је потврдила да је Алтинташ путовао у Катар: два пута у августу месецу, тамо је био и у октобру, а у новембру је у Доху путовао „Катари ерлајнсом“.

Извори турског листа истичу да су разлози Алтинташових одлазака у Катар још увек непознати, али да је истрага у току и да ће иследници ускоро контактирати катарске званичнике и од њих затражити све информације везане за овај терористички чин и могуће саучеснике.

„Дејли Сабах“, гласило блиско турској влади, пре пар дана је први објавио да је Алтинташ одлазио у Катар, али је тај новински извештај касније уклонио са свог веб-сајта.

Прелиминарни резултати истраге што су их објавили турски медији показују да се убица руског амбасадора борио у Алепу 2015. године, у редовима терористичке групе Фатах ал-Шам фронт (некадашњи Ал Нусра фронт).

Према писању „Замана“, психолошки профил турског полицајца Алтинташа указује да је убио већи број сиријских војника, али да је погинуло и неколико његових колега.

Истрага је такође утврдила да су Алтинташове акције – у које је наводно ишао уз сагласност турског вођства – знатно допринеле успешности дејстава милитаната у Алепу.

По писању турских медија, Алтинташ је од почетка сиријског сукоба живео у крвавом кошмару, желео је да убија.

„Такође је имао обичај да не открива идентитет својих жртава и циљева.“

Алтинташ је прошле недеље од свог команданта затражио да му допусти да се придружи безбедносном апарату руске амбасаде, а онда је почео да прати кретање амбасадора и да се припрема за злочин – наглашава „Заман“.

„Нико није помишљао да припадник турске службе која је обезбеђивала руску амбасаду може да убије руског амбасадора.“

Млади турски полицајац, две и по године припадник специјалне полицијске јединице за сузбијање нереда, после неуспелог пуча од 15. јула је осам пута био и у обезбеђењу Реџепа Тајипа Ердогана.

Тада је радио у другом прстену Ердогановог обезбеђења, иза тима председникових личних телохранитеља – пише „Хуријетов“ новинар Абдулкадир Селви, познат по добрим везама са владајућом елитом.

Амбасадор Андреј Карлов је убијен прошлог понедељка, док је држао поздравни говор на отварању изложбе фотографија под називом „Русија очима Турака“. Мевлут Мерт Алинташ је у руског амбасадора испалио девет метака, пре него што је турска полиција убила њега.

Катар, као један од најважнијих покровитеља терористичких група у Сирији, ту своју подршку је истицао више пута, на пример, када је у новембру потврдио да ће наставити да терористе у Сирији снабдева оружјем, чак и ако новоизабрани амерички председник Доналд Трамп обустави помоћ САД терористичким групама.

Катарски министар спољних послова Мухамед бин Абдулрахман бин Јасим ал-Тани је ово рекао после недавне Трампове изјаве да се противи америчкој подршци групама милитаната које се боре против сиријске владе.

Тани је нагласио да Катар и даље жели такву америчку подршку, јер су Катар и САД увек били савезници.

„Али ако ћете се ви предомислити, треба ли и ми да мењамо свој став? Што се нас тиче, Катара барем, ми га нећемо променити“, рекао је Тани, додавши: „Наш је став заснован на принципима, вредностима и сопственој процени тамошње ситуације“.

Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано