ШТА ЋЕ ПРЕДУЗЕТИ ЕУЛЕКС: Кољач из Качаника, вођа „Балканске бригаде“ поново на Косову

Фото: Јутјуб/скриншот

Италијански лист Еспресо објавио је да се на Косово вратио Лавдрим Мухахери, један од значајнијих припадника ДАЕШ-а у Сирији.

Ове информације Италијани су одмах пренели тајним службама на Косову, Македонији и Албанији, пише „Еспресо“. Сматра се да је Мухаxери на Косово стигао средином новембра из Македоније. Лавдрим Мухаxери је иначе заповедник терористичке групе ДАЕШ познате под називом „Балканска бригада“, а познат је и по планираном нападу на израелске репрезентативце у Албанији, што су обавештајне службе срећом откриле на време и осујетиле, преноси Јутарњи Напад је спречио Мосад, чији су стручњаци пресрели поруке које су размењивали припадници ДАЕШ-а, а у Скадру су ухваћене четири особе под сумњом да су планирале да нападну репрезентативце Израела. Планирано је да Израелци играју на стадиону на којем су ове године играли Косово и Хрватска, али је из сигурносних разлога утакмица премештена у Елбасан, који је ближе Тирани и у којем је лакше пружити заштиту гостујућој екипи.

Мухаxери је познат и под ратним именом Абу Абдуллах ел Косово и надимком Кољач из Качаника, а последњих неколико година био је активан у Сирији и Ираку у разним терористичким организацијама и, према обавештајним изворима, недавно је планирао серију напада на Балкану. Израелски обавештајни аналитичар Ронен Соломон ушао је у траг терористичкој инфраструктури коју вероватно предводи Мухаxери, који је с Косова први пут отишао у Сирију 2012, пре чега је наводно радио за НАТО у Авганистану.

Мухаxери се у Сирији прикључио Нусра фронту (данас Фатех ел шаму), огранку Ал Каиде. Годину касније вратио се на Косово, где је почео да регрутује екстремисте. После је напустио Нусру и придружио се ДАЕШ-у, где је према израелским изворима, постао командант албанских бораца, којих је у редовима ДАЕШ-а око стотину.

Соломон је открио да се Мухаxери у октобру 2013. појавио на ДАЕШ-овим видео-снимцима, укључујући и оне на којима се види како се жртвама одсецају главе. Од августа 2014. његово је име на Интерполовој листи. Мухаxери је последњи пут у јавности примећен пре годину дана у Мосулу. Италијански обавештајци су се за Мухаxерија заинтересовали крајем 2015. године, када је у операцији „Ван Дам“ разбијена ћелија ДАЕШ-а у Бреши, у којој су откривени докази о везама те групе и Кољача из Качаника.

 

 

Извор: Искра