Марин Ле Пен: НАТО нам једноставно није потребан, Француска треба да изађе из те алијансе

Лидерка Националног фронта Марин Ле Пен је, у интервјуу грчком листу „Киријакатики Демократија“ рекла да ће Фреxит (излазак Француске из ЕУ) бити важна тачка њеног изборног програма, и оценила да НАТО није више потребан.

„Шта је Европска унија? То је структура створена без узимања у обзир мишљења европских народа. Њен врх чини олигархија банака и технократе попут Јункера и остлих које никада није бирао ни један народ. А та структура делује у интересу немачких и француских банака које воде своју економску политику уз пуни презир народа које уцењују“.

Ле Пен је посебно нагласила: „Европска унија је нож у срцу националних суверенитета европских држава, а евро није валута него инструмент за уцењивања који Брисел користи за реализацију своје политике“.

На удару њеног изборног програма, како се и могло очекивати, биће и НАТО за који је у истом интервјуу рекла:

„НАТО више напросто није потребан. Тај војни блок је био створен у време када је постојао Варшавски уговор, а заједно са њим и опасност од ширења комунистичког Совјетског Савеза. Више нема ни СССР ни Варшавског уговора. Вашингтон подржава НАТО ради остваривања својих циљева у Европи“.

Ле Пен је истакла да ће Француска, ако је она буде водила, иступити из ЕУ и НАТО, а из еврозоне „заједно са другим државама-чланицама.

Додатно проценила да ће – после Француске – ЕУ напустити и Португал, Италија, Шпанија, Ирска, грчка и Кипар. Па подвукла:

„Идеално би било да све те земље напусте ЕУ истог дана кад и Француска. Покушаћу да их убедим да то учине. Народи Европе морају мати право да гласају за своје ослобађање од ропства и уцењивања са стране технократа из Брисела и да врате суверенитет својм земљама“

Посебно се позабавила евром, оценивши: „Где је евро – тамо расту цене, порези и незапосленост, тамо падају плате и пензије“.

На крају је указала: „Европска унија треба да буде слободна конфедерација држава које поштују национални суверенитет. А ММФ мора да буде ликвидиран.“

(ИН4С)