ИСТОРИЈСКО ГЛАСАЊЕ: Савјет безбједности УН забранио Израелу градњу на окупираној палестинској земљи

Погледај слику на Твитеру

Савјет безбједности Уједињених нација усвојио је синоћ резолуцију којом се захтјева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама, након што су Сједињене Америчке Државе биле уздржане.

За усвајање резолуције гласало је 14 чланица, уз буран аплауз, преноси Ројтерс. Ово је прва резолуција СБ УН о Израелу и Палестинцима за скоро осам година.

Резолуцију су предложили Нови Зеланд, Малезија, Венецуела и Сенегал дан након што се, како наводи агенција, Египат повукао под притиском Израела и изабраног предсједника САД Доналда Трампа.

Израел и Трамп су позвали САД да уложе вето на резолуцију, али то се није догодило. Резолуција означава промјену америчке праксе да штите Израел од акција Уједињених нација.

Стајниц: САД напустиле Израел

Израелски министар енергетике Јувал Стајниц изјавио је вечерас да су САД „напустиле“ Израел, јер су биле уздржане на сједници СБ УН, на којој је усвојена резолуција којом се захтијева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама.

Како преноси Ројтерс, он је казао да су САД тиме „једноставно напустиле“ јединог пријатеља на Блиском истоку.

„Ово није резолуција против изградње насеља, то је анти – Израелска резолуција, против Јевреја и јеврејске државе“, рекао је Стајниц, који је иначе близак израелском премијеру Бењамину Натењахуу.

Трамп: Политика САД у УН ће се промијенити

Новоизабрани предсједник САД Доналд Трамп обећао је вечерас да ће се политика САД у Уједињеним нацијама промијенити, након његове инаугурације за предсједника, преноси АФП.

„Као и УН, ствари ће бити другачије после 20. јанара“, написао је Трамп на свом Тwиттер налогу, после сједнице Савјета безбједности Уједињених нација, на којој је усвојена резолуција којом се захтијева од Израела да обустави изградњу насеља на окупираним палестинским територијама.

proxy

Ерекат: Ово је дан победе за међународно право

Шеф палестинских преговарача Саеб Ерекат изјавио је синоћ да је усвајање резолуције у СБ УН „дан побједе“ за међународно право.

„Ово је дан побједе за међународно право, побједа за међународни језик и преговарање и потпуно одбацивањеснага екстремиста у Израелу“, рекао је Ерекат агенцији Ројтерс.

Према његовим ријечима, међународна заједница је усвајањем резолуције поручила народу Израела да „пут до безбједности и мира није окупација, већ успостављање палестинске државе која ће постојати одмах поред Израела“.

Извор: Принцип