Амерички обавештајци стижу на Косово

Fort-BraggКакве то војнике из састава 525. борбено-извиђачке бригаде Вашингтон намерава ускоро да пошаље на Косово? Зашто баш њих и шта се све о будућим намерама и потезима САД у овом региону може закључити управо из чињенице да се шаље таква јединица?

У пролеће далеке 1983. био сам гост америчке 82. падобранске дивизије у Форт Брегу, Северна Каролина. То је база 18. ваздушно-десантног корпуса копнене војске САД, база која се простире на око 500 квадратних километара, тада су имали 157.000 запослених људи, од чега 39.000 активних војника, што је све годишње коштало америчке порезне обвезнике око 600 милиона долара. Јер, Форт Брег је највећа америчка база за падобранце и специјалне снаге. У оквиру базе је и специјални центар „Џон Кенеди” за обуку „зелених беретки”, 4. групе за психолошко ратовање и 96. батаљона за цивилно-војне послове. „Welcome to Fort Bragg, home of the airborne” писало је на великом осветљеном билбордудесетак километара северозападно од градића Фејетвил.

Дакле, на Косово стижу специјалци из Форт Брега, 525. борбено-извиђачка бригада, која је основна и, заправо, главна борбено-обавештајна јединица целог 18. ваздушно-десантног корпуса. У обавештајно-контраобавештајном смислу то је елита елите америчке копнене војске. Имају најбољу обуку, најбољу технику и сасвим добра ратна искуства. У време када сам ја обилазио Форт Брег 525. бригада је у свом саставу имала 1.400 људи, од којих је 1.300 било стационирано у Форт Брегу, а остатак је био у Тексасу и у Јужној Каролини. Формацијски су тадашњу 525. борбено-извиђачку бригаду чинили: штаб, штабно одељење за подршку, Први обавештајни батаљон, 224. обавештајни батаљон, 319. обавештајни батаљон и 519. обавештајни батаљон. Све информације о обавештајним групама могли сте да добијете на телефон 919-396-2877, да одседнете у хотелу „Нормандија” у самој бази, резервација 30 дана унапред на телефон 919-396-7275. Цена ноћења је била 10 долара уз попуст команданта базе.

Прошле су године и данас је 525. борбено-извиђачка бригада ваздушно-превозна јединица, била је то и 1983. године, али је састав бригаде донекле промењен. Сада бригаду чине: 319. обавештајни батаљон, 519. обавештајни батаљон, Први сквадрон 38. коњичког пука, 586. чета за електронску борбу и подршку и 29. чета за подршку. Бригада је у последње две године била распоређена у области Спин Балдака у Авганистану. Командант бригаде је пуковник Савијер Брунсон. Јединица долази на Косово да остане девет месеци. Борбено искуство је 525. бригада стицала је од Вијетнама 1965. године, Гренаде 1983, Панаме 1989, Хаитија 1994, четири пута су били у Ираку од 2004. до 2008. године.

Основни задатак 525. борбено-извиђачке бригаде јесте рад на прикупљању свих обавештајних података на копну и у ваздуху, обавештајне анализе, контраобавештајни рад, електронски рат и подршка, обавештајне акције „дугог домета”.

Делови 319. обавештајног батаљона 525. бригаде били су 1995. у Мађарској, Италији и у БиХ. Последње две године су боравили у подручју Кандахара, у Авганистану. Командант 319. батаљона је потпуковник Дилан Карлсон.

Припадници 519. обавештајног батаљона 525. бригаде„прославили” су се својевремено и тортурама над ратним заробљеницима у затвору Абу Граиб у Ираку. Иначе, они су специјалисти за ХУМИНТ и СИГИНТ операције, посебно за тренинг војних обавештајаца. Били су у Сомалији, у БиХ и већ раније на Косову. Уско и директно сарађују са америчким агенцијама ДИА и НСА. Командант им је потпуковник Кевин Мекаминч. Командант Првог сквадрона 38. коњичког пука из састава 525. бригаде је потпуковник Џејмс Гејлорд, јединица је тренутно у подручју Кандахара. Командант 29. чете за подршку је капетан Шин Мекинфи, а 586. чете за електронско ратовање и подршку потпуковник Ерик Крајдер.

Долазак 525. борбено-извиђачке бригаде на Косово не значи да би та јединица евентуално и директно учествовала у сламању било каквог отпора Срба на северу покрајине. То није задатак 525. бригаде. Они долазе да у региону буду „очи и уши” америчке копнене војске следећих девет месеци. Зато и треба очекивати повећан број летова америчких беспилотних летелица над севером Косова и над југом централне Србије. Амерички обавештајци долазе и због Руса и „Јужног тока”, путеви гасовода увек се и обавештајно надгледају и прате. Вашингтон жели да се на време обавештајно лоцира, да све има под контролом. Ту је и обавештајна обука нове косовске војске, треба помоћи детету које сте породили.

Што се тиче Србије, ми немамо разлога за било какву забринутост, ми смо одавно рекли да све решавамо мирно и дипломатски, да се свих других метода унапред одричемо за сва времена. Хоће ли и нас припадници 525. бригаде надгледати и електронски пратити? Наравно да хоће, али ми смо савезници, па је то и логично…

Мирослав Лазански / Политика