Да ли се припрема нови сусрет папе и руског патријарха? – митрополит Иларион поново у Ватикану

timthumbСусрет председника Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије (ОВСЦ МП) митрополита волоколамског Илариона с римским папом Фрањом одржан је у Апостолској палати у Ватикану 10. децембра, саопштила је Служба за информисање ОВСЦ МП.

Председник ОВСЦ МП пренео је папи – поводом његовог 80. рођендана, који ће прославити 17. децембра, – поздраве и доброжељења патријарха Руске Православне Цркве Кирила Гунђајева. Митрополит Иларион је уручио папи и поклон руског патријарха – икону Светог Серафима Саровског. Са своје стране, папа је замолио да се пренесу његове речи искрене благодарности и братски поздрав.

Стране су разматрале различита питања билатералних односа РПЦ и Римокатоличке „цркве“. Како је истакао митрополит Иларион, теме које су дотакнуте за време историјског сусрета предстојатеља две цркве 12. фебруара у Хавани и даље су актуелне. То се пре свега тиче ситуације на Блиском Истоку, где терористи настављају да убијају невине људе.

У току разговора пажња је била посвећена развоју културне сарадње, која је у последње време обележена низом значајних догађаја. Тако је 25. новембра у Третјаковској галерији отворена јединствена изложба ремек-дела италијанске религиозне уметности из Ватиканских музеја, а 11. децембра у Риму је одржан концерт духовне музике у извођењу Московског синодалног хора РПЦ и хора Папске сиктинске капеле, који је уприличен поводом папиног 80. рођендана.

Са концерта у Риму – кардинал Курт Кох и митрополит волоколамски Иларион

Састанку су присуствовали службеник Државног секретаријата Свете столице монсињор Висвалдас Кулбокас и службеник ОВСЦ МП свештеник Алексиј Дикарев.

 

 

Извор: Борба за веру