Стални Свети Синод Цркве Грчке неће чак ни одговорити на захтев Васељенске патријаршије

Нека нас ипак прекомерно и нагло неверништво (отпадништво) многих не погађа или узнемирава, већ нека рађе ојача наша вера јер се обистињује оно што је наговештено. Јер као што су неки постали овакви како је раније казано, нека се тако остала браћа чувају таквих, јер је и то раније предсказано када нас Господ подучава и говори: „Али ви се чувајте; ево све сам вам казао унапред“ (Мк 13,23). Свети Кипријан Картагински

ips-serafim-de-pireu-kir-bartolomeu

Пре неколико недеља на православном порталу romfea.gr, непосредно пред заседање Светог Синода Грчке Православне Цркве на којем је требало да се расправља о одлукама Сабора на Криту, објављена је информација да је патријарх Вартоломеј написао претеће писмо архиепископу Јерониму, инсистирајући на прихватању одлука тог срамног сабора.

Суштина писма садржана је у поруци: “Не слушај твоје архијереје, слушај мене и заштити одлуке Критског  Сабора!”

По истом извору, јересијерах Вартоломеј претио је „сечом” архијереја који инсистирају и даље се држе једногласних одлука Сабора Грчке Цркве из маја прошле године, и скренуо пажњу, односно упозорио архиепископа да се и сам не преобрати, у односу на оно чему се обавезао на „Светом и Великом Сабору“. Васељенски патријарх „узео је на зуб“ два архијереја,  митрополита Амвросија Калавријског и митрополита Серафима Пирејског, који су на „листи за одстрел“.

Да ли свестан онога што се „крчка у кухињи“ екумениста или не, митрополит Серафим је недавно писао архиепископу и свим архијерејима Грчке Цркве упозоравајући их да би на следећем Сабору Грчке Цркве као гажење саборности , требало осудити одступање делегације са Крита од једногласних одлука архијереја. Том приликом митрополит Серафим Пирејски позвао је још једном је епископе да одбаце документ “Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света” и сугерисао да срамно критско сабрање гледају као на евентуалну предсаборску конференцију а ни у ком случају као на „Свети и Велики Сабор″.

Потврда да „где има дима има и ватре“ и да се заиста Васељенска патријаршија меша у унутрашње ствари једне помесне цркве (Грчке Православне Цркве) објављена је на грчком порталу pentapostagma.gr и румунском порталу sinodultalharesc.tk. Наиме оба портала објавила су снимак где отац Николај Манолис упозорава да ће Синод Цркве Грчке казнити односно рачшинити протојереја, професора Теодора Зисиса, на захтев патријарха Вартоломеја.

Убрзо, потврда те информације да се од Цркве Грчке тражи некакво санкционисање антиекумениста, објављена је на ФБ профилу оца Матеја Вулканескуа, где је протопрезвитер и Свеправославни секретар Пирејске  Митрополије објавио:

Стални Свети Синод Цркве Грчке одлучио је да се на захтев Васељенске патријаршије  да буду кажњени (екскомуницирани, опоменути) митрополит Серафим Пирејски, отац Теодор Зисис, отац Матеј Вулканеску и други учесници Сабора у Волосу, због њихових активности против Сабора на Криту, неће давати никакав одговор, него ће се исти у потпуности игнорисати, јер то представља још једно мешање у унутрашње ствари једне аутокефалне цркве (Грчка Православна Црква) од Цариградске патријаршије, на које нема потреба да се одговори.

Претпоставка је да се Васељенској патријаршији жури да одлуке Критског сабора стави “ad acta“ и заврши што пре причу око њиховог усвајања, те да јој на том путу, митрополит Серафим Пирејски и његови истомишљеници представљају велику сметњу. Конференцијама одржаним пре Сабора и свим реаговањаима и изјавама након самог сабора, увек добро аргументованим, ова свита антиекумениста, изнова „узбуркава воду“, док је Васељенској патријаршији потребно мирно море како би упловила у луку коначне издаје православља.

screenshot_20

 

 

“Не бој се мало стадо! Јер би воља вашега Оца да вам да Царство.“ (Лк.12, 32)

 

 

Извор: Православље живот вечни