Лавров: Нико није питао црногорски народ о НАТО-у

У Хамбургу је завршен сусрет Савета министара спољних послова чланица ОЕБС-а. На прес-конференцији после сусрета министар спољних послова РФ Сергеј Лавров одговорио је на питања новинара и између осталог се дотакао теме ширења НАТО-а и могућег чланства Црне Горе у том војном блоку.

Током сусрета министри спољних послова су размотрили проблем контроле конвенционалног наоружања у Европи. Одговарајући на питање новинара да ли је по том питању постигнуто некакво узајамно разумевање са западним колегама, Сергеј Лавров је истакао да се атмосфера која сада влада у свету кардинално разликује од атмосфере из периода када је настао Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи (CFE).

„Сада сви позивају да се вратимо на позитивно доба када је настао Споразум о конвенционалним оружаним снагама у Европи и Бечки документ о мерама за јачање поверења у сфери безбедности (CSBM). Јуче сам подсетио западне колеге да је период с краја 1990-их, када су ти документи припремани, и када је донета Париска повеља за нову Европу, био епоха равноправног дијалога, и нико никога није оптуживао. То је било веома позитивно стање општеевропског процеса“, изјавио је руски министар.

Сада земље НАТО-а, по Лавровљевом мишљењу, својим потезима из корена мењају ситуацију у Европи, о чему сведоче и одлуке донете на последња два самита у Велсу и Варшави. Шеф руске дипломатије је такође истакао да је Запад потпуно занемарио обавезе које је преузео обећањем датим још Совјетском Савезу да неће бити ширења НАТО-а на Исток.

„Ми смо их јуче подсетили на то. Ја сам уручио колегама документе са којих је скинут печат државне тајне, са сусрета у коме је Горбачов разговарао са Хелмутом Колом, а Шеварнадзе са Дитрихом Геншером. Тамо веома јасно пише да су сви ти званичници, и из Немачке, и из САД, и Франсоа Митеран из Француске, говорили да неће бити никаквог ширења НАТО-а на Исток, и утолико пре да се војна инфраструктура НАТО-а неће приближавати границама наше земље“, рекао је Лавров. Он је истакао да је сада све то заборављено. Војна инфраструктура НАТО-а се приближила уз саме руске границе. Поред тога, први пут после много година САД пребацују своју тешку технику у балтичке земље.

Говорећи о ширењу НАТО-а Сергеј Лавров је прокоментарисао ситуацију око Црне Горе, коју покушавају да увуку у војни блок.

„НАТО и даље понавља да ће примати нове чланице у своје редове. Сада они грозничаво увлаче у своје редове Црну Гору. Ми видимо како су се сви ужурбали око тог процеса. Нико није питао црногорски народ, мада ја сматрам да би по таквим питањима било неопходно посаветовати се са становништвом. Имам утисак да сада покушавају да увуку Црну Гору у НАТО пре него што истекне мандат администрације председника Обаме. Ми се у тај процес не мешамо, али ја сматрам да је свима јасно колико су неугледни ти грозничави напори“, истакао је министар.

У таквој атмосфери, по мишљењу Сергеја Лаврова, треба „пре свега стати и доћи до даха“:

„Ако ћемо озбиљно да разговарамо о томе шта да се ради у сфери контроле наоружања, онда треба да седнемо, да раширимо карту и погледамо ко, шта и где поседује од наоружања и оружаних снага. Можда ће тада постати јасно где је поремећен баланс и у ком правцу треба даље дејствовати.

Рина Бикова, Руска реч