Русија евакуисала 50 хиљада цивила из Алепа (видео)

Руски Центар за помирење у Сирији помогао је да се готово 50 хиљада цивила евакуише из Источног Алепа у протекла два дана, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

Евакуација се изводи кроз хуманитарне коридоре које су организовали Москва и Дамаск.

„Само у првој половини данашњег дана из источних делова града изашло је више од 20 хиљада цивила, а 1.217 бораца је положило оружје“, рекао је Конашенков.

„Упозоравамо терористе и екстремисте тзв. умерене опозиције, али и апелујемо на њихове покровитеље. Не покушавајте да предузимате било какве провокације, а посебно не нападе на цивиле који пролазе кроз хуманитарне коридоре“, рекао је портпарол руског Министарства.

Време је да проверимо истинитост намера западних земаља и организација које су изразиле спремност да пошаљу хуманитарну помоћ у Алеп, додао је он.

„Апелујемо на све оне који су у протеклих неколико месеци говорили о својој спремности да у Алеп пошаљу своју хуманитарну помоћ: представници САД, Велике Британије, Француске, Канаде, Европске унија и међународне организације… Време је да се провери истинитост ваших намера“, рекао је Конашенков