Како је у Гани 10 година радила лажна америчка амбасада

Криминалци који су водили ову операцију подмићивали су званичнике да окрену главу на другу страну и да им достављају празне оригиналне обрасце, наведено је у саопштењу Стејт департмента

Зграда лажног дипломатског седишта (Фото Стејт департмент)

Иако у данашњем времену не постоје више рубрике „веровали или не”, јер је могуће готово све што је икада изгледало немогуће, једна вест се нашла у свим светским медијима. После десет година „рада”, летос је затворена лажна америчка амбасада у Акри, главном граду Гане, која је издавала лажне, али и оригиналне визе. Власти су у специјалној акцији затвориле амбасаду, смештену на једном приватном поседу у неугледној згради обојеној љубичастом бојом, на којој се вијорила америчка застава. Да апсурд буде већи, званична америчка амбасада се налази управо у Акри, и то у велелепној добро обезбеђеној згради у самом центру града.

Амерички Стејт департмент је у петак увече саопштио да су лажном амбасадом управљала два криминална клана: један су чинили локални криминалци из Гане, а други турски држављани, као и један адвокат из Гане који се бавио имиграционим питањима. У акцији затварања овог лажног дипломатског представништва откривено је да су се турски држављани, који су говорили енглески и холандски језик, представљали као конзуларни службеник и шеф особља.

Криминалци су у овој згради издавали фалсификоване, али и оригиналне визе, лажна лична документа, укључујући и крштенице, по цени од 6.000 долара. „Конзуларни службеници” су издавали и лажне потврде о банкарским рачунима, сведочанства и остале потребне документе. Током рација у којима је ухапшен известан број осумњичених, власти су заплениле аутентичне и лажне шенгенске визе, визе за Индију и Јужну Африку и 150 пасоша из 10 различитих земаља, лаптопе и андроид телефоне. „Запослени” у амбасади су водили рачуна о аутентичности, па је у главној просторији на зиду висио портрет америчког председника Барака Обаме.

Услуге амбасаде рекламиране су путем флајера и билборда у Гани, Обали Слоноваче и Тогу, а заинтересовани су долазили и из најудаљенијих делова западне Африке. Није познато да ли су они који су тражили америчку визу у овој двоспратној неугледној кући знали да ово није права амбасада или су свесно ишли лакшим путем. Како је известио Би-Би-Си званична процедура се састоји од неколико фаза. Први корак је плаћање за визу у банци, што се свакако није дешавало у љубичастој кући. Након тога, грађанин добија код за подношење формулара на сајту амбасаде САД. Тип формулара зависи од сврхе посете, а потом је потребно учитати фотографију за пасош која мора да буде одређених димензија.

Лажна амбасада је радила трипут недељно у јутарњим часовима и није прихватала ненајављене захтеве, а мушетирје су проналазили делећи флајере, али и трагајући за њима широм западне Африке

Затим се подносиоцу захтева закаже интервју који је две недеље након дана подношења онлајн захтева. На интервју се долази у зграду амбасаде, „коју је тешко промашити” јер се налази у делу града где су и амбасаде Јужне Кореје, Италије и Јужне Африке. На интервју се долази с потврдом о предатом захтеву, пасошем, потврдом о доласку на интервју и другим потребним документима, укључујући и доказ о запослењу и финансијском стању. Особи се узима отисак прста пре интервјуа и углавном је одмах после разговора са службеником познато да ли је неко добио визу или није.

Стејт департмент није саопштио колико је људи илегално ушло у САД и друге државе на основу ове преваре. „Криминалци који су водили ову операцију су подмићивали званичнике да окрену главу на другу страну и да им достављају празне оригиналне обрасце”, наведено је у саопштењу. Захваљујући овим коруумпираним службеницима, лажна амбасада је и функционисала толико дуго.

Док је испред званичне зграде америчке амбасаде у Акри увек приметан ред људи који чекају визе, лажна амбасада је радила трипут недељно у јутарњим часовима и није прихватала ненајављене захтеве. За оне који су се најављивали, криминалци који су учествовали у овом бизнису изнајмљивали су хотелске собе у близини „амбасаде”. Рација је изведена и у таква два пратећа објекта: продавници одеће и стамбеној згради.

Продавница за продају и преправку одеће је функционисала као параван и у њој је наводно индустријска машина за шивење коришћена за повезивање лажних пасоша. Током рације подмићени службеник Гане је лажима успео да издејствује да специјалне снаге не упадну у ту продавницу одеће јер је она наводно предмет неке друге судске истраге. Док се сазнало да то није тачно, умешани подмићени званичници су се договорили о изрицању кауције за чланове организоване криминалне групе. Верује се да су они преместили производњу докумената ван Акре. Такође се сумња и да се много оригиналних образаца налази на другим местима у Африци и Европи, управо у оваквим продавницама за продају и преправку одеће.

Америчке службе које обављају безбедносне провере добиле су информацију и у сарадњи са истражитељима и полицијом Гане, као и другим међународним партнерским службама, извели операцију хапшења. Ова акција је део шире операције „Спартанска претходница”, коју предводе агенти који се баве безбедношћу дипломатских представништава. Тако је и откривено да је постојала и лажна холандска амбасада. Власти још трагају за неколико осумњичених, а званичници Гане контактирали су и с Интерполом.