КОРАК ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ: У Алепу прослављају победу

Фото: Sputnik

У Сирији се спремају за коначну победу у Алепу: официри и команданти припадника самоодбране већ честитају једни другима у радио програму.

Последњих дана стотине милитаната који су окружили владине снаге на истоку града предали су оружје уз посредовање Турске. Заједно са породицама у аутобусима их извозе у провинцију Идлиб. Џихадисти који се нису предали остали су затворени у неколико квартова на територији од око 10 квадратних километара.

Сиријска војска се спрема да објави вест о коначном ослобађању Алепа након масовне предаје милитаната који су остали у источном делу града, пише ирачка агенција „Фарс“. Према њеним подацима, исламисти који су потиснути у жестоким борбама пристали су да предају оружје након јучерашњих преговора са владиним чиновницима.

„Стотине милитаната су напустили Алеп у зеленим аутобусима у уторак увече након што су напустили позиције у подручју трга Баб ел Хадад на југоистоку града и позвали су на евакуацију цивила из зоне борбених дејстава“, наводи лист.

На тај начин владине снаге су успеле да ослободе историјски центар североисточно од историјске Цитаделе. Према подацима иранских новинара, предали су се милитанти Фатах ел Алепа, једног од одреда који ратује под окриљем Џејш ел Фатаха. Поред тога, сиријска војска је покренула велику офанзиву из правца аеродрома, тако што је са његовог источног обода окружила групе противника. Терористи су пружили отпор и затражили преговоре након безуспешне контраофанзиве.

„Фарс њуз“ пише, позивајући се на арапске медије, да су терористи водили преговоре са руском страном уз посредовање Анкаре. На састанак са представницима милитаната руски официри су стигли у Турску, наводи лист.

На друштвеним мрежама милитанти су почели да потврђују да напуштају Алеп, након неколико година отпора. „Губимо Алеп, али ћемо се борити и на другим местима“, цитира лист ресурсе блиске милитантима. Војници сиријске војске и милитанти Хезболаха већ честитају једни другима победу. На улицама се чују повици „Алаху екбер!“, пишу ирански новинари.

Према извештају сиријске војске, до синоћ владине снаге су успоставиле контролу над 80 одсто источног Алепа, док су џихадисти потиснути у зони од око 10 квадратних километара у југоисточном делу града, пише „Фарс“.

Према подацима руског Центра за мирење зараћених страна у Сирији последњих дана сиријске владине снаге ослободиле су од милитаната 10 квартова. На тај начин сиријска војска контролише већ 45 квартова источног Алепа, које су раније држали милитанти.

rs.sputniknews.com