Тако се разара Православље у Србији – студенти Богословског факултета у Београду одведени на мису

DSC_0063јгх Дана 2. 12. 2016. цркву Криста Краља посетила је група студената Православног богословског факултета универзитета у Београду, предвођени доцентом др. Србољубом Убипариповићем. Студенти су у оквиру вежби из предмета Увод и извори хришћанског богуслужења посетили цркву како би присуствовали „светој“ миси.

„Свету“ мису предводио је генерални викар Београдског надбискупа монс. Станислава Хочевара и парох цркве дон Александар Ковачевић који је на почетку пренео поздраве надбискупа и пожелео свима добродошлицу. Студенти бруцоши су по први пут у оквиру регуларних вежби имали прилику да присуствују централној служби Римског обреда.

Циљ оваквих вежби Православног богословског факултета јесте упознавање са хришћанском традицијом, као и упознавање са богатим историјским хришћанским наслеђем, уједно развити свест о плуралности друштва у којем живимо, чији смо један део и ми.

Након „свете“ мисе у дворани цркве Криста Краља студенти су присуствовали предавању гвардијана фрањевачког самостана у Београду др фра. Бенедикта Вујице, бившег професора литургике Теолошког факултета у Сарајеву. У току предавања фра Бенедикт је говорио о самој „светој“ миси као и њеном развоју током историје, дискусија се наставила када су студенти почели да постављају питања која се тичу саме мисе али и Римске цркве.

Интересовање студената за оваквим видом вежби било је огромно, те оне уједно показују да су ово и теме које привлаче студенте на међусобно упознавање. Сусрет се завршио речима захвалности на гостопримству као и могућности усавршавања односа доцента др Србољуба Убипариповића.

 

Извор: Борба за веру