У РУСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ СПРЕМАЈУ СМЕНУ НАСТОЈАТЕЉА МАНАСТИРА ОПТИНА ПУСТИЊА!

Према најновијим информацијама добијеним из Оптине Пустиње, питање умировљења настојатеља-архимандрита Бенедикта већ је практично решено. У Оптину је већ допутовала група из Патријаршије, ради извршења најновије кадровске одлуке на лицу места.

palomnichestvo-v-optinu-pustyn1_51eb6

Подсећамо да је један од чланова манастирске обитељи – јерођакон Лазар (Демин) у недељу 13. новембра изнео проповед у којој је позвао на заједничке молитве и богослужења са папистима (Свету Литургију). Користећи се чињеницом да су се клирици у то време налазили у олтару храма преподобне Марије Египатске (где се одвијала служба) спремајући се да причесте народ, јерођакон је развио целокупну апологију ратоборног екуменизма, недвосмислено алудирајући на то да су римокатолици на исти начин хришћани као и православни, а да је раскол тек плод људске немоћи и црквено-политичких омашки. То што је он изговорио није раније било договорено са клиром. То што се догодило је крајње болно примљено од стране огромне већине братије и ходочасника, с обзиром да на телу Цркве још нису зарасле ране од самовољног и тајно припреманог сусрета у Хавани патријарха Кирила и лидера латинских јеретика – папе римског, насупрот црквеној пуноти и Архијерејском Сабору. Понашање јерођакона је доживљено као следовање талогу екуменистичке политике из последњих година, која све до недавно није имала карактер честих и распрострањених акција сличног типа.

Духовно сабрање обитељи манастира је лишило јерођакона Лазара права да носи монашку одећу, лишило га је права да помаже у богослужењу и одредило му строго послушање. Текст проповеди јерођакона је био послат председавајућем одсека Синода за питања манастира и монаха – архиепископу Теогносту.
Међутим, архиепископ Теогност је подржао јерођакона Лазара и наредио је настојатељу и духовном сабрању манастира да укину своју одлуку! Тада је о. Бенедикт рекао да он не може више да управља манастиром и затражио умировљење. Већина братије је потписала обраћање патријарху Кирилу у виду подршке настојатељу обитељи, у којем се није ниподаштавала улога архиепископа Теогноста, али у којем се налазила молба да се отац Бенедикт не смењује.

Али, по свему судећи, ова молба неће бити услишена. У својству највероватнијег кандидата за место настојатеља помиње се архимандрит Мелхиседек (Артјухин) који је много година служио у Оптиној, а тренутно је настојатељ подворја Оптине у Москви. У фебруару ове године, након хаванског сусрета папе и патријарха, арх. Мелхиседек је пред парохијанима у храму наступио са тезом да је чуо “поуздане информације“ како се папа тобоже покајао и да жели да се врати у православље.

Према нашим информацијама, јерођакон Лазар је већ дуго времена корисник неких медицинских препрата који могу да изазову тешке психичке поремећаје са манијакалним синдромом. Сведоци немилог догађаја потврђују како је манијакално бранио своје екуменистичке тезе у храму током свог наступа.

Од тренутка кад неки члан Цркве који заузима било који положај у њеном телу падне у злославље или општи – заједничари с неким од оних који су пали у јерес, престаје бити њеним чланом. Нити може бити патријарх, нити архиепископ или епископ, нити свештеник или монах, нити обичан члан Цркве, нити се може звати хришћанином!…

Св.Филарет Исповедник

 

Извор: Православље живот вечни