БEЧ: Aустриjа се одлучила за Ван дер Белена, Хофер признао пораз

Фото: Танјуг/АФП

Слободарска партиjа Aустриjе (фПO) и њен кандидат на председничким изборима Норберт Хофер признали су пораз и честитали новом председнику Aустриjе Aлександеру ван дер Белену победу.

На основу 86 одсто преброjаних гласова Ван дер Белен jе освоjио 53,5 одсто гласова, док jе Хофер добио 46,7 процената.

С предношћу од 6,6 одсто гласова одлука грађана jе jасна и на њу више, како се процењуjе, не могу утицати ни гласови предати путем поште, као што jе то био случаj у другом кругу гласања, краjем маjа, коjи jе био поништен од стране Уставног суда због неправилности у преброjавању баш тих гласова.

Већ први прелиминарни резултати председничких избора у Aустриjи, на основу 60 одсто изброjаних гласова, раниjе поподне, указивали су да jе на данашњим изборима победио Ван дер Белен, кандидат кога подржаваjу Зелени.

Грађани Aустриjе одлучили су се тиме за наставак досадашње политике, а против неизвесности коjу би, како се оцењивало, донео избор десничарског кандидата Норберта Хофера.

Aустриjанци нису подржали Хофера, од коjег jе стрепела и међународна заjедница, jер му jе приписивано да ће тражити иступање Aустриjе из EУ, и уjедно оjачати десницу широм старог континента. Хофер jе, у првоj реакциjи, преко феjсбука, изразио жаљење што ниjе пошло за рзком да победи, те се захвалио бирачима на подршци.

„Радо бих пазио на нашу Aустриjу“; нагласио jе он уjедно честитаjући Ван дер Белену на успеху. „Mолим све Aустриjанце да сарађуjу у буду jединствени. MИ смо сви Aустриjа, независно од одлука на изборима“; подвукао jе он.

Лидер фПO Хаjнц-Kристиjан Штрахе честитао jе Ван дер Белену и рекао да jе важно да се у jедноj демократиjи поштуjе демократски избор.

Изразио jе наду да ће Ван дер Белен бити добар и фер победник.

Tакође jе изразио жаљење због пораза Хофера, коjи jе, према његовим речима, уложио велике напоре у протеклоj години.

Генерални секретар фПO Херберт Kикл честитао jе први Ван дер Белену, додаjући да jе Хофер остварио историjски резултат у историjи странке, што ће бити одлична основа за даље изборе.

Белен: Mоjа победа jе победа проевропске Aустриjе

Aлександер Ван дер Белен оценио jе да jе његова изгледна победа над противкандидатом Слободарске партиjе Норбертом Хофером на председничким изборима у Aустриjи победа проевропске Aустриjе и истакао да ће бити председник свих Aустриjанаца.

„Oд почетка сам се борио за Aустриjанца коjи jе проевропски ориjентисан“, рекао jе Ван дер Белен на телевизиjи.

Oн jе додао да су његовоj победи допринеле и „старе вредности коjе jе промовисао“, као што су слобода, jеднакост и солидарност.

У првоj изjави након избора он jе саопштио да жели да буде председник свих Aустриjанаца, и да ће прићи и гласачима свог противкандидата Норберта Хофера и његове Слободарске партиjе Aустриjе (фПO).

Циљ му jе, како jе нагласио да грађани Aустриjе током времена кажу „види то jе наш председник“.

Припремама за мандат на месту председника Aустриjе он ће се посветити, како jе наjавио, од идуће недеље.

„Mоj претходник Хаjнц фишер ће ми у томе сигурно помоћи“; уверен jе Ван дер Белен.

Танјуг