Након Брегзита и победе Трампа, судбински референдум у Италији

Референдум о уставним променама у Италији одржава се сутра, а након што су Британци гласали за излазак из Европске уније и Американци изабрали Трампа за председника, тај референдум доживљава се као судбински.

Циљ референдума је смањење овлашћења и величине Сената, доњег дома италијанског парламента, а према оценама анлитичара, председнику владе би била дата много већа овлашћења.

Италијански премијер Матео Ренци позвао је у петак Италијане да подрже кључни референдум о уставним променама, поручивши да би Италија могла да постане најснажнија европска земља уколико исход гласања буде позитиван.

„Ова недеља би могла да промени животе наше деце. Нисмо у питању ни ми, нити иједна политичка партија, већ деца“, рекао је Ренци, обративши се великом броју окупљених људи у својој родној Фиренци уочи референдума који би могао да из корена промени његову каријеру, преноси Ројтерс.

Ренци је, упутивши синоћ последњи апел Италијанима пред референдум, нагласио да би победа присталица његовог предлога реформе „пружила Италијанима могућност да испишу страницу историје“.

Питање вета

Ако победи ‘да’, Италија ће постати лидер у Европи„, истакао је премијер, који је обећао да ће одмах ставити вето на буџет ЕУ како би приморао италијанске партнере да његовој земљи више помогну у решавању проблема с приливом миграната који пристижу на италијанске обале.

Према резултатима већине анкета, очекује се да ће Италијани да заокруже „не“ и одбаце реформу Устава.

С обзиром на промене изборног закона које су ступиле на снагу још летос, реформа устава олакшала би рад владе.

Странка, која убудуће освоји 40 одсто гласова, у парламенту би добила апсолутну већину. Ојачана на такав начин, она би могла да спроводи хитно потребне реформе.

Управо то је одувек била слабост италијанске политике – та земља је у последњих 70 година имала 63 владе.

Премијер Ренци најавио је да ће поднети оставку уколико Италијани на референдуму буду одбили реформе, али је касније ревидирао став.

Уочи италијанског референдума финансијска тржишта су нервозна. Добит на италијанске државне обвезнице се удвостручила на више од два одсто – што показује да несигурност код инвеститора расте.

Вероватноћу да ће Италија да напусти монетарну унију, фирма за саветовање о инвестирању Сентиx, процењује у међувремену на 19,3 одсто – што је више него икада раније. Они се при том позивају на анкету спроведену међу хиљаду финансијских стручњака.

Чињеница је да лоша економска ситуација слаби Ренцијеву позицију. Још увек је око 12 одсто Италијана без посла, а међу младима је незапосленост и много виша – 40 процената. Привредни учинак је данас нижи него пре десет година, а задуженост државе износи више од 130 одсто бруто друштвеног прихода. То је у еврозони, након Грчке, највећа задуженост.

„Не“ на референдуму је за многе Италијане могућност да дају одушка свом незадовољству. То је „Не“ неолибералним реформама, „не“ мерама штедње, „не“ естаблишменту, „не“ евру и Европској унији.

„Трамп је показао да може да се упркос свему и свима, победи“, каже Матео Салвини, шеф десно-популистичке странке Лига за север.

„Не“ би могло да изазове шок на финансијским тржиштима, страхује Европска централна банка (ЕЦБ).

„У зависности од степена шока, потребно је да одвагамо да ли нешто морамо да урадимо или не“, рекао је заменик председника ЕЦБ Витор Констанцио.

Већ четири дана након референдума, ЕЦБ би са састанка већа банке могла да пошаље сигнал како би умирила тржишта. Даље ублажавање монетарне политике би, наравно, ионако већ гласне критике из Немачке додатно појачало.