ОФАНЗИВА АСАДА: Сиријска војска заузела још једну побуњеничку четврт Алепа (ВИДЕО)

Сиријска војска заузела је још једну четврт у побуњеничком, источном делу Алепа. Ултиматум џихадистима да се повуку из Дамаска.

Сиријска војска заузела је још једну четврт у побуњеничком, источном делу Алепа, у великој офанзиви за преузимање потпуне контроле над тим градом, саопштила је данас сиријска опозициона Опсерваторија за људска права.

Војска је ослободила четврт Тарик ал-Баб и сада контролише око 60 одсто источног Алепа, који су побуњеници заузели 2012. године, наводи Опсерваторија.

Сиријске снаге преузеле су контролу и над путем који повезује западне делове Алепа под контролом владе и медјународни аеродром у том граду који такодје контролишу власти у Дамаску.

Побуњеници су после жестоких сукоба приморани да напусте Тарик ал-Баб, а велики број цивила напустио је околне четврти.

Опсерваторија наводи да је од 15. новембра, када је обновљена офанзива сиријске војске на Алеп, у источном делу тог града погинуло 307 цивила, медју којима и 42 деце и 21 жена.

У петогодишњем рату у Сирији погинуло је више од 300.000 људи, а неколико милиона је расељено.

СИРИЈСКА ВОЈСКА ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ МИЛИТАНТИМА НА ЈУГУ ДАМАСКА

Команда сиријске војске затражила је од чланова незаконитих формација да у току две недеље напусте јужна предграђа Дамаска, пише лист „Ватан“.

Према подацима листа, ради се, пре свега, о милитантима терористичких група ДАЕШ и „Џебхат Фатах аш шам“. Између осталог, њихове барикаде се налазе на територији палестинског кампа за избеглице Јармук који се налази непосредно од линије борбених дејстава у Сирији. Раније је саопштено да милитанти који држе град Тел 12 км северно од Дамаска почели су да напуштају ово место у оквиру споразума са властима о локалном примирју. Осим тога, је последња група напустила град Хан ел Шеик, који се налази југозападно од Дамаска, у оквиру споразума са властима о локалном примирју. Прва од две групе милитаната заједно са својим породицама напустила је насеље Хан еш Шеик 29. новембра.