СРАМАН ПОТЕЗ АЛБАНАЦА У ЂАКОВИЦИ: Граде суд на најстаријем српском гробљу!

У етнички чистој Ђаковици на почивалиштуе Срба, али и Француза и Руса, албанска општина гради Општински и Регионални суд. Бол међу расељенима

 На најстаријем православном гробљу у Ђаковици - Општински и Регионални суд

На најстаријем православном гробљу у Ђаковици – Општински и Регионални суд

УДРУЖЕЊЕ расељених Срба „Успење пресвете Богородице“ из Ђаковице упозорава да на најстаријем православном гробљу у овом граду албанска општина гради Општински и Регионални суд. Како наводе, три судске зграде граде се на гробовима, односно костима не само Срба, већ и Француза и Руса који су сахрањени на овом гробљу које датира још из времена Првог светског рата.

– Према сазнањима која потичу од старијих Срба из Ђаковице, тамо је било готово хиљаду гробова наших предака али и више од десет гробова француских хероја погинулих у Првом светском рату, као и два Руса, геометра који су после Октобарске револуције дошли у Ђаковицу – каже Ђокица Станојевић, председник Удружења.

Он каже да се Удружењу јављају бројне српске породице расељене из Ђаковице, тврдећи да се кости њихових предака налазе испод темеља поменутих зграда.

Према сазнањима „Новости“, на тој локацији још 2009. је изграђена стамбена зграда, али се станови нису продавали, јер и Албанци знају да се гради на српском гробљу. После вишегодишње паузе и пренамене те зграде за суд, покренути су радови на још два објекта.

– Све се ово дешава пред очима међунаордних институција, наших комшија Албанаца и пред очима бројних неладиних организација. И какву владавину и правду од тог суда и општине ми очекујемо, када су спремни да и на такав начин згазе основна људска права и обришу историју и сећање на борбу и слободу коју слави читав свет – наводи се у саопштењу Удружења расељених Срба из Ђаковице, и додаје да последњу бахатост и пакост од стране Албанаца расељени Срби из Ђаковице преживљавају са болом и неверицом, поготову што су, како кажу, општинске власти у више наврата упозоравали да зграде предвиђене за правосуђе граде на гробовима.

ИЗБРИСАНО 12.000 ЉУДИ

У ЂАКОВИЦИ је до 1999. године живело око 12.000 Срба. Данас су остале само четири старице, које у Цркви Успења пресвете Богородице чувају трагове српства у овом граду. Удружење Ђаковчана подсећа да су Албанци прво уништавали српске куће, а потом наставили уништавање читаве Српске улице, где је било око 2.000 српских домаћинстава.