Скоро пет деценија су проучавали надарену децу: Ево шта су открили

Rezultat slika za надарена деца

Постоји низ савета као родитељи да помогну свом надареном детету

Научници су 45 година пратили 5.000 најпаметније деце у САД, све да би утврдили како се треба понашати ако вам је дете надарено.

Главни закључак: чак и надареној деци треба учитељ како би достигла свој пуни потенцијал. Студија је пратило 0,1 одсто надарене деце и позната је као “Студија математички посебне омладине”, а почела је још 1971. године.

Студија се супростављала систему који обично више пази лоше студенте уместо како гласи још један налаз – оне најбоље.

“Свидело се некоме или не, та деца ће једног дана контрилосати наше друштво”, каже Џонатан Веј, психолог са универзитета Дјук. Постаће научници, академици, директори богатих компанија судије, сенатори или милионери.

На жалост, како је студија показала, деца која показују склоност ка математици или науци не добијају подршку какву треба. Професори се најчешће баве децом испод просека.

Мишљење да се деца која су интелигентна могу сама је погрешно налаз је студије. Једна од налаза студије је и да прескакање разреда може помоћи овој деци. Она деца којој је то омогућено показала су 60 одсто боље резултате него она која то нису имала.

За родитеље који открију да им је дете надарено порука је јасна – када то сазнамо, треба му изадавати све теже и теже задатке како би се видело где им је лимит. Такође, треба на време препознати коју врсте интелигенције дете има.

 

Извор: Царса