Преминуо „El Comandante“: ПРИМЕР ЧАСТИ И НАРОДНОГ ВОЂЕ, АНТИГЛОБАЛИСТА – ФИДЕЛ КАСТРО

Кубански лидер и револуционарна икона Фидел Кастро преминуо је у 91. години живота, објавила је кубанска државна телевизија.

„Ел комаданте“ је изгубио битку са болешћу и годинама и његова смрт представља крај једне ере и одлазак једног од највећих, најпознатијих и најконтроверзнијих светских лидера.

„Командант кубанске револуције преминуо је током ноћи у 22:29 часова“, саопштио је његов брат и председник Кубе Раул Кастро. У Куби ће бити проглашена вишедневна жалост.

Кастро, човек који је свргнуо диктаторски режим Фулгенсија Батисте и „вратио Кубу народу“, обожаван је у већем делу земље коју је водио скоро 50 година, пре него што је због болести препустио председничко место брату Раулу 2008.

На другој страни, Кастра део становника Кубе, али и много већи део западног света, види као диктатора и лидера који је немилосрдно гушио сваку опозицију, затварао, убијао и изоловао сопствени народ.

Кастро је 1953. године затворен због супротстављања Батисти, да би након изласка из затвора заједно са Че Геваром повео народ Кубе у један од најпознатијих светских револуционарних покрета и доспео на власт после трогодишње герилске битке.

Након што је положио заклетву као премијер Кубе, ушао је у сукоб са САД и 1962. године је био централна фигура догађаја који је над планетом надвио сенку опасности од нуклеарног рата. Кастро је дозволио да Совјетски Савез одговори Американцима на ширење наоружања по Европи и размести на Куби балистичке ракете са нуклеарним бојевим главама.

И пре него што су амерички шпијунски авиони снимили ракете у околини Сан Кристобала, Џон Ф. Кенеди је био свестан на чијој је страни Куба.

– Ја сам марксиста и лењиниста, и бићу то до краја свог живота – поручио је целом свету 1961. године.

Када је кубанска ракетна криза „окинула“ Хладни рат, америчка блокада је „замрзла“ Кубу у времену и Фиделову земљу начинило још јединственијом на свету.

Јединствен је био и њен дугогодишњи лидер, који је успео да за пет деценија владавине преживи неколико америчких атентата, као и безброј „лажних вести“ о смрти у годинама у којима се борио са болешћу.

Био је и лидер покрета Несврстаних, а остаће упамћено и да је био у одличним односима са југословенским маршалом Јосипом Брозом Титом.

Фидел Кастро ће остати упамћен и по својим вишечасовним говорима, а један од последњих је одржао у априлу, када је и рекао да му се ближи смрт.

– Ускоро ћу напунити 90 година, што нисам ни сањао. Ускоро ћу бити као сви други. На свакога дође ред – рекао је Кастро.

 

Кастро ће бити кремиран, иако се о његовој вери често дискутовало.

Одгајан је као католик, да би се касније изјаснио као атесита. Ипак, иако је критиковао Библију, рекао је: „Ако ме људи зову хришћанином, не са становишта вере, већ са становишта виђења друштва, онда и ја кажем да сам хришћанин“.

Информације о Кастровом приватном животу су такође ретке и оспораване, делом и због тога што детаљи нису могли да прођу кроз строгу контролу кубанских државних медија. Познато је да је Фидел имао два брака – у првом је добио сина Фиделита, а у другом петоро деце.

***

ПОСЛЕДЊИ ГОВОР КУБАНСКОГ ЛИДЕРА: Кастро најавио своју смрт

Бивши кубански председник Фидел Кастро (90) појавио се у априлу ове године на затварању конгреса Комунистичке партије Кубе, на коме је његов брат Раул поново изабран на нови петогодишњи мандат на челу странке

Отац кубанске револуције тада појавио се поред свог брата Раула који га је наследио на месту шефа државе 2008. године. Фидел Кастро је дочекан акламацијом готово 1.000 делегата присутних на конгресу на који нису били позвани страни медији, јавила је државна агенција ACN.

Кастро је у кратком говору на завршетку скупа рекао да ће скоро умрети и позвао чланове партије да помогну да његове идеје опстану, и тако на неки начин можда и најавио своју смрт.

„Ускоро ћу напунити 90 година“, рекао је Кастро, у свом најдужем јавном појављивању у више година.

„Ускоро ћу завршити као и сви други. Време ће доћи за све нас, али идеје кубанских комуниста ће остати као доказ да на овој планети, ако се ради са жаром и достојанством, могу да се произведу материјална и културна добра која су потребна људима, и потребно је да се без прекида боримо да то остваримо“, казао је он.

„Својим пријатељима у Латинској Америци и у свету треба да кажемо да ће кубански народ победити“, рекао је Фидел Кастро, обучен у тренерку.

У конференцијској палати у Хавани делегати су се дигли на ноге и узвикивали „Фидел, Фидел“, чим се појавио на подијуму, преноси ACN.

Кастро се претходно појавио у јавности 7. априла, први пут после дугог одсуствовања од девет месеци, када је у једној школи у Хавани говорио о позитивним странама кубанског школског система, а пре тога у јулу 2015.

Он је, међутим, до скоро редовно у свом дому прима лидере пријатељских земаља и државни медији су објављивали фотографије тих сусрета.

Кубански лидер Раул Кастро (84) остаће и наредних пет година на челу Комунистичке партије Кубе, као први секретар, одлучено је на конгресу.

***

https://youtu.be/BMnSfEcfmBI