Проф. Др Ђорђе Јанковић

Untitled

Својим делом и залагањем задужио је Србију и српски народ, нека му Господ подари Царство Небеско

Проф. Др Ђорђе Јанковић

  1. 1 новембра 2016. упокојио се у Господу др Ђорђе Јанковић, археолог, рођен 1947. године. Био је из угледне интелектуалне породице: његов прадеда Војислав Бакић био је наш први доктор педагогије, директор Учитељске и ректор Велике школе. Деда, по коме је добио име, био је председник београдске општине уочи балканских ратова, а отац Ненад, запажени астроном, сарадник Београдске опсерваторије. Упркос великом интелектуалном капиталу који је поседовао, као археолог др Ђорђе Јанковић давао је предност теренским истраживањима.

 

 

Дипломирао је археологију на Филозофском факултету у Београду.
Каријеру је започео 1971. године у Музеју Крајине у Неготину, а од 1977. до 1978. запослен је у Археолошком институту у Београду, а потом на Филозофском факултету, као асистент за средњовековну археологију.
Магистрирао је 1977. са темом Обала Дунава између Сипа и ушћа Тимока у VI-XII веку, а са темом Становништво Балкана у VI и почетком VII столећа докторира 1987. године.
У звање доцента изабран је 1988. године, а за шефа Катедре за средњовековну археологију 1997. године. Ову дужност је обављао до 2008. године.

 

Радио је као професор на Академији за уметност и консервацију СПЦ, а својевремено и као продекан за наставу ове установе.
Др Јанковић је био председник Српског археолошког друштва од 2003. до 2007. године, а такође и уредник научног часописа Гласник Српског археолошког друштва.

 

Бројне поставке до којих је долазио наилазиле су на оспоравања у археолошким круговима. Време пред нама даће прилику за објективнију оцену његовог доприноса српској археологији, а захваљујући Пројекту Растко у прилици сте да прочитате у продужетку његово последње дело (издање Хришћанске мисли, Бгд, 2015), као и још неке значајне научне радове:

 

Ђорђе Јанковић

Предање и историја Цркве Срба у светлу археологије (цела монографија)

ПРЕДАЊЕ И ИСТОРИЈА ЦРКВЕ СРБА У СВЕТЛУ АРХЕОЛОГИЈЕ (420 страна А4 формата, PDF, 38 Mb)

На Растку објављено: 2016-06-28
Датум последње измене: 2016-06-29 00:33:44

 

Изабрана библиографија

Монографије

Чланци

 

Извор: Уредништво Срба на окуп