Протест против прогона еколошких активиста

14768957356456_prvi_prvi_na_skali_djura_vavros_foto_subotica_com

Протест грађана против прогона еколошких активиста одржан је јуче на платоу испред Основног Суда у Суботици, у организацији Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР).

Повод за ово протестно окупљање су многобројни примери кршења права грађана – еколошких активиста – узбуњивача који указују на кршење прописа, кршење људских права, а залажу се за јавно здравље, безбедност, здравију и чистију животну животну средину. Протестно дешавање је на дан новог суђења Ђури Ваврошу у Основном Суду у Суботици, председнику Еколошког удружења Храст из Криваје[1].

Организатори су истакли следеће разлоге за протест:

постало је уобичајено да сви који се жале на загађење, или указивање на пропусте коментарима, постовима, бивају тужени од друге стране за повреду угледа фирме (пример случајева Драган Печурица, Ђура Ваврош, место: Бачка Топола)
грађани немају материјалних могућности и правничких знања да улазе у скупе и неизвесне судске тужбе против загађивача и/или државе, а широко право за приступ правосуђу им гарантује конвенција из Аархуса[2]
недопустиво је да еколошки активисти бивају тешко претучени на јавној расправи и да након три године бављења разних судова овим случајем прекршајне пријаве застаре а кривичне пријаве буду одбачене, и ником-ништа (пример Пријепоље, случај хидроцентрала на Лиму)
у Србији никако да се схвати да јавност и заинтересована јавност имају итекако интереса да буду странке у судским поступцима које се тичу животне средине
по конвенцији из Аархуса коју је Србија ратификовала[3], члану 3. став 8, забрањено је кажњавање, гоњење или узнемиравање на било који начин због својих активности особа које указују на еколошке проблеме.

* * *

Протест подршке екологу Ђури Ваврошу подржали су представници 18 удружења за заштиту животне средине из целе Србије.

Против Вавроша се већ скоро годину дана се води судски процес због нарушавање угледа предузећа „Криваја“, које је, по његовим речима, узорало ветрозаштитни појас у овом насељу код Бачке Тополе.

Наиме, прошле године Ваврош, иначе председник Еколошког удружења „Храст“, обелоданио је у бројним медијима да је предузеће „Криваја“ узорало скоро две хиљаде младих садница, посађених на земљишту које припада месној заједници, и тако уништило ветрозаштитни појас.

– У документарној емисији „Зелена патрола“ говорио сам о ветрозаштитном појасу у Пилаковој долини, који су грађани Криваје посадили и за који је добијена дозвола општине Бачка Топола. Најпре смо 2014. године засадили 1.200 садница, које су они узорали и за шта нико није одговарао. Засадили смо још 700 садница дуж целог насеља, али су они опет све уништили – подсећа Ђуро Ваврош.

С06 Е16 КРИВАЈА – Е, ТО ЈЕ ЂУРА ПОСАДИО! 2015.

– Терете ме за урушавање угледа предузећа, али ја нисам крив, јер сам јавности говорио само истину. Суђење траје скоро годину дана, а до сада је било само пет рочишта. Сада је тужитељ Иштван Хармати, иначе држављанин Мађарске, уз присуство предстваника конзулата, дао изјаву, а за 24. новембар заказан је претрес када ће бити испитани сведоци одбране. Ово је суђење не само мени, него свим еколозима који имају храброст да јавно кажу шта се дешава.

То сматрају и представници еколошких удружења која су се јутрос окупила испред суботичке „палате правде“.

– Овај протест није само подршка Ђури Ваврошу, него и свим еколозима који дижу глас за проблеме животне средине, против загађивача, указују на еколошке проблеме, а бивају застрашени и увучени у судске процесе – каже Наташа Ђерег, директорка Центра за екологију и одрживи развој (ЦЕКОР). – Ово је и знак побуне јер немамо слободу говора, да изразимо јавно забринутост за стање животне средине. Право на здраву животну средину је Уставом загарантовано право и свако има право да га брани. Уз то, Србија је ратификовала и Архуску конвенцију, која каже да приступ информацијама и одлукама које се тичу животне средине морају бити јавни а они који указују на проблеме не смеју бит кажњавани.

ПРИЛОГ ТВ СУБОТИЦА

[1] Ђура Ваврош је заједно са грађанима месне заједнице засадио око 2000 садница како би подигао ветрозаштитни појас. Ђура је тужен јер је износио јавне осуде због тога што су саднице узоране, а компанија тврди да је то земљиште под њиховом управом, те да Ђура Ваврош својим наводима руши њихов углед.

[2] Закон о потврђивању Конвенције о доступности информација, учешћу јавности у доношењу одлука и праву на правну заштиту у питањима животне средине, „Службени гласник РС – Међународни документи“, бр. 38/2009

* * *

ХАЈКА НА ЕКОЛОГЕ У ОПШТИНИ БАЧКА ТОПОЛА

Ко је одговоран за углед загађивача?

Ђура Ваврош, председник Еколошког удружења ХРАСТ из Криваје (Општина Бачка Топола), добитник Зеленог листа за 2013. годину, најпрестижнијег еколошког признања у Р. Србији, окривљен је да је починио кривично дело нарушавања пословног угледа и кредитне способности привредног друштва за производњу, трговину и услуге криваја доо.

Ваврош оптужен је, из Члана 239 став 1 Кривичног закона, због наводног изношења неистинитих података и неистинитог пословања приватног тужиоца, а у вези са наводним узурпирањем државног земљишта и нанете штете том привредном друштву.

Тужилац се позива на емисију „Е то је Ђура посадио“, из документарног тв серијала „Зелена патрола на делу“.

На питање о чему се ради, Ваврош одговара:

– Чињеница је да су грађани МЗ Криваја посадили ветрозаштитни појас, за који смо добили дозволу од СО Бачка Топола. За овај ветрозаштитни појас сами смо однеговали саднице и организовали сађење. Истина је да је тај ветрозаштитни појас уништен, што смо пријавили полицији. У међувремену нико није одговарао за то. Познато је да је Пилакова долина у поступку заштите и за њу важе сви закони као да је заштићено природно добро. Мене сада оптужују да сам нарушио углед компаније, која је од СО Бачка Топола добила старатељство над Пилаковом долином, и неадекватно се старала у претходном периоду. Видео записи и фотографије начињене у овој долини, доказни материјал у судском спору, сведоче о томе да је са велике површине ове долине уклоњен површински слој, а потом и запаљена значајна површина ове долине. Такође, ни за ово кривично дело нико није одговарао.

Ђуро Ваврош је „крив“ зато што је алармирао јавност у случају изоравања садница у неколико наврата, у случају уништавања Пилакове долине, помора рибе у акумулационом језеру Стара Моравица. „Крив“ је зато што већ годинама покушава да засади ветрозаштитни појас око Криваје.

– Неко сме да уништава животну средину и здравље људи, а ми не смемо да кажемо да је изоран ветрозаштитни појас који смо посадили, да нам је загађено земљиште, вода и ваздух. Тај ветрозаштитни појас је неколико пута преоран. До сада нико није одговарао иако смо све пријавили полицији, каже Ђура Ваврош.

На питање шта би он поручио загађивачима, Ваврош одговара:

– Углед нека чувају тако што ће се придржавати свих еколошких стандарда и правила пословања. Не могу очекивати да грађани који су жртве загађења ћуте о томе и чувају њихов углед. Занимљиво је да фирме, осим што загађују животну средину и нарушавају квалитет живота грађана својим производним активностима, својим пословањем, имају времена и средстава да туже и судски гоне грађане који су жртве њиховог загађења, али немају средстава за пречишћиваче и бригу о животној средини.

Вероватно још нисте заборавили случај еколошког активисте Драгана Печурице из Бачке Тополе, осуђеног за нарушавање угледа загађивача из Бачке Тополе. Печурица је кажњен новчаном казном у износу од 30.000 динара и под претњом је даљег судског гоњења за нарушавање угледа фирме АИК Бачка Топола, ПЈ Жибел. Он је сваког месеца организовао мирне протестне шетње на улицама Бачке Тополи, против загађења у Бачкој Тополи.

С05 Е09 ПИЛАКОВА ДОЛИНА – ТРЕБАЋЕ ВРЕМЕНА И ГОДИНЕ

За више информација можете се обратити Ђури Ваврошу (Еколошко удружење Храст, 0640665965).

 

Извори: ЦЕКОР, Суботица.ком, Седмасила.рс