Нова замка: Нова места у нелегалном косовском парламенту за Србе?

nelegalni siptarski parlamentНелегални косовски парламент могао би у оквиру измена и допуна такозваног устава да усвоји одлуку о још пет додатних резервисаних места за посланике из редова српске заједнице, што би представљало решење ван плана Мартија Ахтисарија, пише дневник „Трибуна“

„Ахтисари плус ће започети да се остварује могућим усвајањем повећања (броја) седишта за српску заједницу у ткзв. Скупштини Косова“, казали су за дневник међународни представници на Косову блиски круговима у дијалогу Београда и Приштине, пише дневник.

Имајући у виду осетљивост овог питања међународни представници су сугерисали представницима Косова да тај предлог буде део пакета за додатних пет места за посланике из дијаспоре.

Према овом предлогу, такозвана Скупштина би имала 130 посланика, а не 120 као што је сада. Међутим у оптицају је и предлог да ткзв. Скупштина има 140 посланичких места.

За сада још увек није јасно како ће се додељивати тих десет нових посланичких мандата, да ли ће то бити подељено према броју гласова или се планира да се пет места резервише за несрпске мањине.

Актер / СРБИ НА ОКУП