Како украсти милионе

милоЛопов Ђукановић поново жели власт али се боји одмазде.

У чему је тајна дугогодишњег парадокса Црне Горе? Локални корумпирани „цар“ организованог криминала, најпрљавијег у Европи, лично и чврсто држи ситуацију под контролом, упркос масовним протестима и јавним случајевима корупције и масовног обогаћења?

Одговор је једноставан. Ђукановић је створио систем у коме једна рука пере другу. Ово се види из атмосфере страха и претње у црногорском друштву, где су људи осуђени на борбу са системом у коме цвета подмићивање службеника на свим нивоима и притисак на грађане који поштују законе.

Није тајна да клан Ђукановића контролише све финансијске токове у Црној Гори као и све локалне елите. Његова породица је незаконито приватизовала једну од познатијих банака „Прву банку“ пре десетак година. Сада се може рећи да је то „машина за прање новца“ за црногорског премијера и његово окружење попут нарко боса Дарка Шарића, лидера организованог злочина Станка Суботића, Родољуба Радуловића и других. Банка је раније добијала вишемилионске субвенције из државног буџета али је све то нестало у понору званом „Прва банка“.

С времена на време Ђукановић користи банку како би људе и структуре које су му важне подстакао бесповратним кредитима. Финансијски губици банке компензују се из државног буџета.

Овакви бесповратни кредити  (око 48 хиљада евра) додељивани су посланицима, судијама и бизнисменима, Ђукановићевим блиским пријатељима и рођацима укључујући и рођену сестру Ану Коларевић.  Многе иностране компаније такође су добијале бесповратне грантове и зајмове од неколико стотина и хиљада евра. Међу њима Mediteran Projekt (Будва) власништво Ђорђа Вујовића, и Luss Investments LP (добили око 250 хиљада евра) Carsko Selo, власници Ивана Филиповичћи Гордана Брковић (247 хиљада евра), Navigo, власници Драган Наранџић и Дарко Вукмировић (200 хиљада евра). Неки рођаци и пријатељи Ђукановића добили су кредите као компензацију за „посебне услуге“, као што је учествовање у шеми корупције и лојалности „породице“. Понекад су кредити давани за неформално финансирање Демократске партије социјалиста премијера Ђукановића. И то, је одличан начин контроле.

milo-lopove1

Некажњивост и попустљивост су постали обележја „Прве банке“ власник – Ацо Ђукановић, брат премијера) још од прве финансијске трансакције за трговину дрогом 2007-20ла8 године. Према извештају о организованом криминалу и корупцији, „Прва банка“ је прекршила основна правила о борби против тероризма, принципе о борби против прања новца. Она је давала кредите по повољним условима у укупном износу од 7,4 милиона офшор компанијама Lafino Trade LLC (Delaware, USA) и Camarilla Corporation (Seychelles),које контролише нарко бос  Дарко Шарић. Захвални Шарић уложио је у банку 6 милиона евра 2008 године.

Осим тога Дарко Шарић је кредитирао и Ђукановићевог компањона Брана Мићуновића за нелегални извоз цигарета као и другог нарко боса Насера Кељмендија.

Према истраживању MANS, велика афера „Прва банка“ (укупан износ – 21 милиона евра) за кредитирање блиског, црногорском парламенту српског бизнисмена, поштованог у криминалном свету, Станка Суботића, остала је незапажена. Ово укључује случајеве Futura Monte d.o.o., Adriatic Investments d.o.o., San Investments d.o.o..

У извештају ревизије РricewaterhouseCoopers (PwC) директно се указује на кршење закона у светлу незаконите праксе давања кредита за окружење премијера Ђукановића.

Публикације „Панамски папири“ из 2015 године указују на нове случајеве корупције у окружењу црногорског премијера. Истраживање MANS-а указује на нелегалне бизнис делатности премијера Ђукановића, посланика Петра Ивановића и нарко боса Дарка Шарића.

Црногорске везе и везице

Финансијско пословање и сарадња вишег руководства у Црној Гори (ФК Морген, Будва и т.д) и иностраних компанија Adriatic Overseas Holding”, Nikomat LLC, Nova Star LLC и “Nova Star CG”,које контролишу браћа Шарић и неки чланови владе захтева посебну студију.

Лидер ДПС-а Мило Ђукановић постао је премијер захваљујући корупцији која влада у партијском руководству. Милош Маровић (син Светозара Маровића) основао је, заједно са Драганом Бећировићем (штићеником Ђукановића) компанију “Nummerico Trade” на Кипру. Према MANS-у компанија је добила више милиона долара кредита кроз несигурние банкарске гаранције за изградњу аква парка у Будви, и преко политичког лобија.

Може се закључити да Ђукановић има озбиљан „кров“ који му опрашта „мале шале“ попут непотизма и корупције, иако је то рак који изједа земљу изнутра. Чини се да се Ђукановић не плаши никог и ничег. Али није тако.

Мило Ђукановић је уплашен. Он ноћима не може да спава. Он са говорнице прича о неопходном уласку Црне Горе у ЕУ и НАТО. Али он то не жели.

Он схвата да ће уколико се Црна Гора придружи заједници цивилизованих земаља његов имунитет „неприкосновеног вође“ бити уздрман. После независне истраге, он ће бити бачен у затвор као и сви локални „цареви“. А у затвору му не помаже никакав плен.

Један од кандидата за председника САД изјавио је да НАТО може да заштити своје чланице али да је за то неопходно платити. То је јасан знак Црној Гори да паразитски режим треба да буде почишћен ако земља жели да ступи у овај савез. Црна Гора мора да плати, без  кашњења.Доказ за ово је све већа пажња водећих америчких дипломата.

Па ипак за Црну Гору има наде. Мислим наде за бољу и праведнију будућност. Црна Гора и њен народ заслужују бољег и поштенијег лидера.

Црногорске везе и везице 2

Source MANS1

Source MANS2


Извор: МАНС