Америка одобрила продају првих ГМО ЈАБУКА, ево у чему се разликују од обичних

Америчко министарство пољопривреде (УСДА) дало је дозволу да се генетски модификоване јабуке „Арктик Фуџи“ продају на тржишту.

Kampanja protiv GMO

„Арктик Фуџи“ своје јабуке рекламира тако што купцима ставља до знања да „њихово воће не трули“, и хвале се учинком свог научног тима који је „зауставио природан процес оксидације“ који доводи до тога да воће после одређеног времена добије браон боју.

„Када јабука потамни, 40 посто људи је баца у смеће. Ми ћемо прекинути тај тренд“, поручили су из „Арктик Фуџија“.

Америчка јавност дубоко је подељена након ове одлуке. Док су Министарство пољопривреде и компанија „Оканган Специалитy Фруитс“ која производи ГМО јабуке одушевљени, организације за заштиту природе изразиле су негодовање.

– Многи купци јабука не желе ове производе. Мала домаћинства их не желе. Појединачни потрошач их не жели. Ово не само што је непотребан производ, већ је и опасан с обзиром да није у потпуности испитан. Регулатори из УСДА занемарили су нуспојаве ове технологије, укључујући и економске последице по фармере – рекла је Веноа Хотер, извршни директор организације „Фоод&Wатер Wатцх“.

Шта је ГМО?

ГМО (генетски модификован организам) је организам, биљни или животињски у који су при узгоју методом генетског инжењеринга унети гени неког другог организма.

Најчешћи ГМО су: кукуруз, соја, уљана репа, кромпир, памук и парадајз.

Европско законодавство захтева да организми који су генетски третирани буду посебно означени. Постоје захтеви удружења потрошача да се ова област боље уреди и пропишу строжи услови код коришћења ГМО.

Државе код којих је обавезно означавање ГМО: Јапан, Филипини, ЕУ, Швајцарска, Аустралија, Нови Зеланд…

Државе код који није обавезно означавање ГМО: Русија, Канада, Аргентина…

 

Извор: Блиц