Као бране Косово, а уствари траже датум

dacic vucic nikolic izdajaТомислав Николић, Ивица Дачић и Александар Вучић у понедељак заједно у седишту ЕУ. Врх државе поново ће представити предлог за оснивање заједнице српских општина

ТРИ кључна човека у Србији – председник Томислав Николић, премијер Ивица Дачић и први потпредседник владе Александар Вучић – састаће се у понедељак у Бриселу са челницима администрације ЕУ – потврђено је ”Новостима” у државном врху.

Овај састанак могао би да буде преломан за даљи ток политичких преговора о КиМ и за наставак европског пута Србије.

Како ”Новости” сазнају, државни врх ће на састанку са шефом европске дипломатије Кетрин Ештон и осталим саговорницима покушати да обезбеди подршку за заједницу српских општина на КиМ и њена извршна овлашћења, а да се истовремено не угрози добијање датума за ЕУ.

– Тренутно се договара одржавање састанка, који ће искључиво бити намењен разрешењу свих питања важних за европске интеграције и наставак дијалога са Приштином. Инсистираћемо на извршним овлашћењима српских општина по цену да не добијемо датум – рекао је премијер Дачић.

У понедељак се у Бриселу одржава и састанак министара спољних послова ЕУ, који ће водити шеф европске дипломатије Кетрин Ештон. То ће бити прилика да српски званичници разговарају на маргинама и са представницима кључних држава Европе.

Марко Ђурић, саветник председника Србије, потврдио нам је да ће државни врх у наредним данима интензивирати контакте са ЕУ, САД и другим земљама Квинте:

– Циљ је да пренесемо поруку да је за постизање компромиса од суштинског значаја да заједница српских општина има конкретна овлашћења, органе за спровођење тих овлашћења и да не буде празна љуштура, већ оквир који може да гарантује живот нашој заједници.

ЖЕЉА ДА СЕ ПОКАЖЕ ЈЕДИНСТВО

НЕ сећам се да су председник и премијер заједно одлазили на званичне сусрете у иностранство. То је атипично, осим ако се ради о великим самитима. Очигледно је да Србија жели да покаже јединство око платформе и да исто тако чује и позицију Европе – рекао нам је Илија Вујачић, бивши амбасадор у САД.

НОВОСТИ / СРБИ НА ОКУП