Заједничка католичко-православна комисија постигла договор о саборности и примату

Из саопштења на сајту Одељења за спољне односе цркве Mосковске патријаршије уочи затварања пленарне седнице у Кјетију

Православни Руси се надају да ће се у средиште дијалога сада поставити питање унијата.

Москва (АзијаЊуз) – Међународна комисија за теолошки дијалог између католичке и православне цркве (чије се четрнаесто пленарно опште заседање завршава данас, 22. септембра, у Кјетију) постигла је договор о усвајању документа под називом „Ка заједничком схватању саборности и примата у служби јединства цркве“. Ово је најављено од стране Одељења за спољне односе Синода Московске патријаршије, које је у саопштењу на свом сајту такође истакло и изазове за будућност. Према Москви, „Биће тешко напредовати у дијалогу, уколико остане нерешено питање еклисиолошких и канонских последица унијатства“ (погрдан израз који указује на грчко-католичке Украјинце са источним обредом, лојалне папи).

Опозиција Грузијске Православне Цркве не омета одобрење припреме документа које је покренуто током претходне пленарне седнице Комисије, одржане у Аману, 2014. год, а завршена је од Координационог одбора Комисије током састанка у Риму 2015. године. „У Кјетију, – објаснила је поруку прес-служба Ватикана – чланови Комисије ће морати да процене да ли нацрт адекватно одражава тренутно постојећу сагласност о деликатном питању теолошког и еклесиолошког односа између примата и саборности у животу Цркве или да ли ће бити потребно да се настави темељно истраживање тог питања.“ По извештају московске патријаршије, консензус је постигнут, чак и ако се Грузијска Православна Црква „не слаже са појединим ставовима“ тог документа. Изјава Грузијаца је садржана у напомени коначног саопштења које је усвојено на пленарној седници. Споредна напомена, у вези са тим, биће убачена и у заједнички документ, који ће ускоро бити објављен од стране Комисије. То је охрабрујућа одлука, истакли су неки коментатори, уколико православни не дозволе да неслагање грузијске цркве спречи усвајање тог документа. Православни Грузијци показују одређену спремност да наставе својим путем и у другим питањима. У претходном раду, свеправославни сабор на Криту, на пример, били су једини који се противе браку између православаца и неправославаца.

14394022_10157506007255026_996037714_o.jpg

Унијати и тема наредног заседања

У Кјетију није постигнут договор о теми следеће пленарне седнице, на којој би се Московска патријаршија могла суочити са питањем унијатства. Одлучено је да ће тема бити изабрана на састанку Координационог одбора заједничке комисије, који ће се одржати у току 2017. године. На седници у Кјетију, шеф руске православне делегације, „министар спољних послова“ Московске патријаршије, митрополит Иларион, међутим, упозорио је да је деловање грчко-католичке цркве у Украјини „неприхватљиво са становишта хришћанске етике“. Директно је указао на надбискупа кијевског, Свјатослава Шевчук, чије анти-руске изјаве, према Москви „су у супротности са нашим дијалогом и сеју неповерење између православаца и католика.“ „Морамо бити свесни да у нашим црквама постоје људи који ометају наш пут и то морамо имати у виду када мислимо на будућност нашег дијалога.“ Други члан руске православне делегације, архимандрит Иринеј је истакао да „ће бити тешко да се напредује у православно-католичком дијалогу, ако остане нерешено питање еклисиолошких и канонских последица унијатства“. „Циљ нашег дијалога је да се не постигне споразум о питањима у којима се већ слажемо, већ морамо да расправљамо о питањима која нас раздвајају. А тема унијатства је веома актуелни проблем, један од главних у другом миленијуму. “ У раду заједничке комисије – на челу са кардиналом Куртом Кох, председником понтификалног савета за унапређење хришћанског јединства, и архиепископом Јовом Телмиски (Геча), васељенске патријаршије – присуствовали су по два представника из сваке од 14 аутокефалних православних цркава и исто толико католичких представника.

„Екуменизам је заједничко име за псевдохрићанства, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко еванђелско име: свејерес… Ту нема битне разлике између папизма, протестантизма, екуменизма, и осталих секти, чије је име легеон.“

Преподобни Јустин Ћелијски

Извор: Православље живот вечни