Катакомба у Прањанима свечано прославила своју храмовну славу

DSC_0000-1

У уторак 8/21. септембра, на празник Рођења Пресвете Богородице, истоимени манастир у Прањанима, прославио је своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића),
протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Ксенофонта (Томашевића), протосинђела Агапита (Бичанина) и јерођакона Паладија (Матића).
Литургији је присуствовало монаштво епархије и око 250 верника из разних крајева Србије. Неки од њих су се на Литургији причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије, Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе Милевка Николић из Лазаревца. За идућу годину пријавио се Мирослав Тодоровић из Чачка.

Уследила је додела захвалница ктиторима и добротворима манастира.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“Данашњи празник, браћо и сестре, јесте мајка свих хришћанских празника. Јер она, која се данас родила, удостојила се да нам роди Сина Божија, Господа Христа, а од њега сви остали празници и Христови и Богородичини и свих светитеља зависе од овога празника. Јер како каже у данашњем светом тропару: “Рођење твоје Пресвета Дјево објави радост целој васељени.“ Целој васељени, зашто? Јер из тебе засја Сунце Правде Господ Исус Христос Бог наш који разруши клетву и даде благослов и уништи смрт и нама дарова Живот Вечни. То су плодови данашњега празника. Зато Свету Богородицу род људски слави највише после Господа Христа. Она је часнија од херувима и славнија од серафима. Она је узвишенија од све твари Божије. Она се удостојила, дакле, те милости Божије да она буде та кроз коју ће Син Божији доћи на земљу да спасава род људски. У част Пресвете Богородице саграђени су најлепши храмови у свету. У њено име испеване су најлепше химне и богослужбене песме. У њену част насликане су најмногобројније и најлепше свете иконе. Све су то наша уздарја недовољна и недостојна њене части и њене заслуге за нас све. Али ми људи немамо шта друго да принесемо сем оно што може наш дух и наше руке да ураде.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави за све присутне. У току трпезе љубави одржан је пригодан програм у част Пресвете Богомајке.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.