Од кога ће америчка борбено-извиђачка бригада бранити Косово

us kforВијетнам, Ирак, Авганистан, а ево сада и Косово. У неко скорије време у јужну српску покрајину стићи ће 525.борбено-извиђачка бригада САД. Ова је јединица позната између осталог и због учешћа у операцији као што је „Пустињска олуја“ . Први пут за нешто више од десет година ова бригада Војске САД у саставу многонационалне војне групе „Исток“, стаће на чело миротворне операције на Косову, заменивши резервисте из Национален гарде.

Рецимо и то да је на самом врхунцу, 1999 године, број америчких војника на Косову је достизао 7000. Сада, у смислу смањења трошкова, број војника је отприлике 10 пута мањи. Раније се очекивало, да ће амерички војни контигент напустити покрајину до краја 2012.године, предавши базу Бондстил у руке преданим савезницима Косова- Турској. Али, онда се појавио нови рок- до јуна 2013.године. Овај датум, иначе је битан и због тога што је тада најављено формирање Војске Косова. За сада је нејасно до када ће у покрајини остати припадници 525.бригаде. Срби који живе на северу Косова, ову чињеницу, да они уопште долазе сматрају претњом, јер се управо амерички контигент КФОР-а уз немачки, сматра најнелојанијим. Подсетимо се на пример епизоде, када један од америчких команданата КФОР-а није дозволио пролаз „хитној помоћи“ која је журила да помогне рањеним Србима. Говори председник српског националног већа северног КиМ Милан Ивановић:

Управо у току прошле године и у току свих ових тих година имали смо прекомерну употребу силе, безразложно пуцање на ненаоружани народ приликом мирних протеста и демонстрација, односно приликом постављања барикада ради спречавања доласка албанских цариника и полицајаца на наше административне прелазе према Србији и покушаја нашег одвајања од наше републике Србије амерички војници су у два наврата најмање у Лепосавићу отворили рафалну паљбу из аутоматског оружја на ненаоружани народ такође и у Звечану приликом чега је било више теже повређених српских цивила. Па мислим да су они у функцији застрашивања сада да би Срби прихватили она наметнута решења, решења под притиском, која нама онемогућавају опстанак и останак на КиМ да ту долазе да би спречили протесте и наравно у оном у најгорем сценарију да би помогли и албанским специјалним снагама, и полицији, и безбедносним снагама, које су они обучавали у по потреби наметању те независне државе посебно на северу.

Са своје стране, београдски војсни аналитичар Александар Радић сматра да америчке специјалне јединице долазе пре свега, како би „смириле“ Приштину

Слање јединице која сада долази на терен указује на то да Американци желе пре свега да, с обзиром на то да је то релативно мали број лица, пошаљу поруку властима у Приштини да се мисли озбиљно. Значи не сме да буде нарушавања безбедности у ситуацији када се очекује да се коначно постигне политички компромис, а потпуно је јасно да у овом тренутку једина политичка снага на терену која може да створи озбиљне безбедносне проблеме су власти из Приштине. Појачавање КФОРА је усмерено пре свега као демонстрација силе на терену према свим екстремистима. Наравно у пракси у овом тренутку албански екстремисти су ти који би могли да изазoву највеће проблеме али нико из КФОРА то не би тврдио. Углавном улога КФОРА своди се на пре свега демонстрацију силе и било би добро када би остало унутар тих оквира.

Читав низ српских медија, међутим, сматра, да север покрајине може „исклизнути“ независно од исхода преговора Тачија и Дачића а тиме се и објашњава ојачавање редова КФОР. У корист тог сценарија говоре и догађаји са севера Косовске Митровице која је углавном насељена Србима. Сада то више подсећа на дешавања из, рецимо, Ирака. Само од почетка године било је забележено више од 20 експлозија: на срећу, без људских жртава, али са повређенима и материјалном штетом. Ни један случај до сада није решен.

Тимур Блохин / Глас Русије