Затворен главни градски мост на Ибру !

Извештава Зоран Влашковић

За безбедност Срба  мост је боље и да не постоји или да буде увек затворен!

У петак, 16. септембра, због започете ревитализације, затворен je и за пешаке главни градски мост на Ибру у подељеној Косовској Митровици. За пешаке је истовремено отворен привремени пешачки прелаз (мост) у непосредној близини главног моста уз Ибар.

Ово је први пут од 1999. године да се мост затвара за пешаке, икао је до сада, због сукоба на мосту , неколико пута привремено затваран на одређено време.

Како се очекује ревитализација моста, коју финансира Европска Унија, у износу од 1,2 милиона евра, биће завршена до 20. јанура 2017. године.

Средствима француске владе , од невероватних 5,5 милиона евра, главни градски мост на Ибру, из 1974. године,  је реновиран и улепшан са полукружним светлећим луковима у периоду  од септембра 2000. до јуна 2001. године. Пројектант данашњег изгледа моста је француски инжињер Жил Пике који је пројектовао и нови , у рату срушени, камени мост у Мостару.

Дужина главног градског моста на Ибру у Косовској Митровици  је 91,2 метара  а ширина 25,3 метара. Укупна површина моста износи  1.120 квадратних метара.