Монсанто прихватио да га Бајер преузме за 66 милијарди долара

(Фото Ројтерс)

Амерички произвођач генетски модификованог семена „Монсанто” прихватио је понуду за преузимање, од немачког фармацеутског дива „Бајера”, за 128 долара по акцији, пренео је јуче Би-Би-Си. Уколико до овог спајања дође, како се очекује, свет ће добити највећу компанију у сектору производње семена и пестицида, вредну 66 милијарди долара.

Ова вест је највише забринула противнике ГМ хране у Европи који се, оправдано, плаше већег утицаја „Монсанта” на европском континенту који се до сада успешно бранио. О понуди се, иначе, говорило месецима уназад. Амерички гигант је прву понуду назвао чак покушајем непријатељског преузимања, али су се ствари очигледно промениле после четврте корекције цене акција која је са првобитних 122 стигла до 128, колико је „Бајер” на крају понудио да плати.

И док се чека званично саопштење обе компаније, противници оваквог спајања и даље полажу наде у то да би европски регулатори могли да га оспоре. Наиме, куповином „Монсанта” који годишње прода семена и хемикалија у вредности од 15 милијарди долара, „Бајер” би удвостручио удео у пољопривредном сектору са 22 на више од 40 одсто. Иначе, како је саопштено јуче, и овај детаљ је предвиђен, па је, уколико регулатори за тржишну конкуренцију стопирају споразум о преузимању, „Бајер” у обавези да исплати „Монсанту” компензацију од две милијарде долара.

Према ранијем саопштењу „Бајера”, спајање са „Монсантом” би, како очекују, оснажило њихову лидерску позицију као глобалног иноватора на пољу природних наука и омогућило им место водеће компаније и у области аграра. Овај немачки концерн специјализован је за фармацеутске производе и пољопривреду која чини 22 одсто његових укупних послова. Иначе је други највећи произвођач хемијских препарата за усеве на свету. Тржишна вредност „Бајера” је 85 милијарди евра, а само прошле године је од продаје инкасирао 46,3 милијарде евра.

Са друге стране „Монсанто”, као највећи светски произвођач генетски модификованог семена, воћа, поврћа и усева као што су кукуруз, соја и памук, има развијену и производњу хербицида од којих је најпознатији „раундап“ о чијим се ефектима по здравље људи говори годинама уназад. Европски парламент би иначе ускоро требало да донесе одлуку о томе да ли ће бити забрањена његова употреба на територији Европске уније пошто је Светска здравствена организација прошле године објавила да је реч о хербициду који је могући изазивач рака.

 

Извор: Политика