Лајчак и Вамен: Одлучујуће пролеће за Србију и Косово

lajcakБРАТИСЛАВА/КОПЕНХАГЕН – Охрабрени смо напретком у дијалогу Београда и Приштине јер то шаље сигнал о њиховој посвећености процесу евроинтеграција и надамо се да ће показати лидерство у доношењу храбрих одлука, оцењују данас у ауторском тексту шеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак и дански министар за европске послове Николај Вамен за недељник „Јуропијан воис“.

Иако, како кажу, долазе из различитих крајева, из централног и северног дела Европске уније, старије и млађе чланице од којих је једна признала Косово, а друга није, министри Лајчак и Вамен кажу деле наду да ће се две стране помирити са својом прошлошћу и да ће пронаћи начине да ефикасно сарађују, побољшају услове живота својих грађана и фокусирају се на своју европску будућност, као и да ће учинити све да их подрже у њиховим напорима.

У интересу ЕУ је да се осигура стабилност и прогрес на западном Балкану, а помирење и развој захтевају компромисе и дијалог у региону као и свесрдни ангажман до стране ЕУ, кажу они.

Према њиховим речима, један од кључних подстицаја позитивних економских и демократских промена у региону јесте процес проширења ЕУ и јасне обавезе које треба испунити у оквиру тог процеса, а Данска и Словачка остају у потпуности посвећене европској перспективи целог региона.

Нарочито смо охрабрени напретком у дијалогу између Београда и Приштине уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, рекли су они.
„Лидери су се више пута састали и да приступили су решавању осетљивих питања“ што је, како наводе, било незамисливо пре годину и по“.

„Месеци пред нама су кључни. Пролеће нуди изгледе Србији и Косову да остваре напредак на својим путевима ка ЕУ – Србији почетак приступних преговора а Косову почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању, уколико се направи неопходан напредак“, оцењују они за „Јуропијан војс“.

У априлу очекујемо оцену Европске комисије и високе представнице Кетрин Ештон о постигнутом напретку. Надамо се да ће две стране показати лидерство неопходно да се донесу одважне и храбре одлуке, закључују словачки и дански министар.

ТАНЈУГ