Вечити мраз – летопис геолошке историје Земље

vostok stanicaРуски поларни истраживачи проучавају историју Земље пре много хиљада година. На руској антарктичког станици Прогрес завршио је рад одред истраживача вечитог леда. Они су пробушили такозване оазе – делове копна без леда – на дубини до 15 метара. Седиментне стене су се таложиле у оазама хиљадама година, зато ове области Антарктика могу да се сматрају енциклопедијом геолошке историје Земље.

Скоро читав Јужни пол је покривен леденом капом дебљнине до 4 километра, и само један њен одсто заузимају оазе. Први у свету су почели да их проучавају Руси. Бушење се водило малим покретним уређајем који узима узорке стене из бушотине. Што дубље бушиш, то је старији геолошки летопис. У минерализованом пресеку шифрована је историја оазе у најмању руку у периоду од 40 000 година. Касније ће се у лабораторијама извршити хемијски, изотопски и радиоугљенични текстови. Они ће довести до сазнања како се мењала клима, како су долазили и одступали ледници, како се мењао ниво мора.

Унутар бушотине се спушта неколико предајника. Током читаве године специјални уређај ће бележити пдоатке о температурама на различитим дубинама. За осам година рада у Антакртику научници су направили читаву мрежу мониторинга смрзнутих стена Јужне полулопте. Термометричке буштоине већ постоје на руским станицама Лењинградска, Руска, Белинсхаузен, Новолазаревска. Сада таква постоји и на Прогресу. Један од задатака проучавања леда је да се оцени како вечити лед реагује на загревање климе.

Део добијених узорака доспева и у руке микробиолога. Они ће покушати да оживе бакетрије које су се смрзле пре десетак хиљада година. Пошто је лед на Антарктику најстарији и најхладинији, онда су и микроорганизми тамо најстарији на Земљи.

Ако се испостави да на Антарктику постоји живот у стенама сарим 30 милиона година, то значи да научници могу да пронађу живот у замрзнутом облику у смрзнутим стенама Марса.

Научници сматрају да је Антарктик најбољи аналог ванземаљских животних средина. Методике које се тамо увежбају убудуће ће бити потребне за проучавање узорака са Месеца и Марса. Сада се јединствени антарктички узорци налазе на броду Академик Фјодоров. Они већ путују у лабораторије Велике земље.

Олга Соболевска / Глас Русије