Кери и Лавров 12 сати за столом у Женеви, постигли „јасноћу“

Разговори су трајали више од 12 сати.

Амерички државни секретар Кери рекао је након маратонских разговора да су Вашингтон и Москва „постигли јасноћу“ у вези са начином постизања примирја у Сирији, али технички детаљи тек треба да буду решени, преноси АФП.

Кери и Лавров

Кери је додао да ће амерички и руски технички експерти наставити наредних дана разговоре у Женеви како би решили низ питања, док је Лавров казао да „неке ствари још треба финализовати“.

Ројтерс јавља да је Кери изјавио да „су близу, али да неће журити са споразумом с Русијом о сарадњи у Сирији“.

Шефовима америчке и руске дипломатије се на скоро један сат у подне придружио специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура.

Де Мистура, чији је долазак пробудио наде за оживљавање мировног решења после пет година рата, отишао је насмејан.

Разговор је „одличан“, рекао је Лавров током паузе у подне.

Портпаролка руског министарства Марија Захарова изјавила је раније новинарима да ће делегација, предвођена Лавровом, са Керијем разговарати о решавању сиријске кризе, као и могућностима блиске сарадње у борби против терористичких група које су сада активне у Сирији.

Захарова је додала да ће бити говора и од другим међународним питањима, међу којима је и украјинска криза, пренео је Тасс.

Вашингтон и Москва су већ недељама у контакту поводом успостављања војне сарадње у борби против џихадистичке групе Исламске државе у Сирији.

Специјални изасланик УН је у четвртак рекао да ће састанак с двојицом министара бити „важан“ и да ће имати „неког утицаја на политичке иницијативе УН за поновно покретање политичког процеса у Сирији“.

Де Мистура је изразио наду да ће моћи да доведе зараћене стране за преговарачки сто до краја месеца, али то изгледа мало вероватно јер борбе бесне на терену.

Неколико низова разговора чији је циљ окончање сукоба у којем је погинуло више од 290.000 људи у последњих пет година, одржано је у Женеви ове године без резултата.

Ни Кери, ни Лавров нису желели да било шта коментаришу пре састанка. Пред камерама су се само срдачно руковали.

Москва и Вашингтон сматрају да им је Исламска држава заједнички непријатељ, али Русија политички и војно подржава режим у Дамаску, док Сједињене Државе подржавају сиријску опозицију која захтева одлазак председника Башара ал Асада с власти.

До састанка у петак је дошло док се сукоб још више искомпликовао војном интервенцијом Турске у северној Сирији, против Исламске државе и против Курда.

Знак могуће спремности за сарадњу са Сједињеним Америчким Државама је то што је Русија у четвртак објавила спремност да разговара с Вашингтоном о извештају УН који оптужује режим у Дамаску за хемијске нападе у Сирији. У извештају се помиње и да Исламска држава користи такво оружје.

Две земље такође копредседавају радном групом УН за хуманитарну помоћ у Сирији која покушава да помогне становништву опкољених области.

Де Мистура је данас изјавио да је Русија пристала да поштује 48-часовно примирје једном недељно, које су тражиле УН да би се омогућило да конвоји камиона с помоћи уђу у град Алепо, али је рекао да друге стране који није идентификовао, још нису то одобриле.

Око 1,5 милиона људи заробљено је од средине јула у том граду на северу Сирије где се за превласт боре владине снаге и побуњеници.


Извор: Б92