Турски тенкови ушли у Сирију, осуде из Дамаска

ИСТАНБУЛ – Сиријски побуњеници које подржава Анкара ушли су данас три километра у сиријску територију у правцу положаја екстремиста Исламске државе у граду Џараблусу и преузели контролу над оближњим селом, јавила је агенција Анадолија.

Турски тенкови

„Слободна сиријска војска, како зовем умерену опозицију, ушла је у Сирију“, изјавио је данас шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу.

Дамаск осудио Турску

Влада Сирије је осудила улазак турских снага у Сирију наводећи да је то отворено кршење суверенитета те земље, јавио је АП.

Сиријска државна агенција САНА је јавила да је влада у Дамаску позвала Турску да прекине агресију под изговором борбе против тероризма.

Борба против тероризма се не може водити тако што ће Исламска држава да буде замењена другом терористичком организацијом коју подржава Турска, наводи се у саопштењу сиријске владе и додаје да свака операција против терориста на сиријској територији мора да буде у координацији са владом и војском.

Сиријска влада наводи да су турски тенкови и оклопна возила прешла границу Сирије под заштитом савезничких ваздушних снага које предводе САД.

Ердоган: Циљ операције елиминација џихадиста Исламске државе и Курда

Војна операција „Штит Еуфрата“ коју турска војска изводи на северу Сирије има за циљ да елиминише претње коју представљају терористичка организација ДАЕШ и припадници сиријских Курда, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

„Данас у 4 сата ујутру почели смо војну операцију на северу Сирије са циљем елиминације претњи која долази од ДАЕШ-а и сиријских Курда“, изјавио је Ердоган.
Он је додао да Анкара намерава да престане са нападима на турску територију из пограничних рејона Сирије. Према његовим речима, операција ће бити завршена чим ова претња буде елиминисана.

Турска је спремна да у Сирији сарађује и са међународном коалицијом и са Русијом, додао је Ердоган.

Раније је министар унутрашњих послова Турске Ефкан Ала изјавио да ће операција турских снага на северу Сирије бити настављена до ликвидације претње од стране терористичке организације ДАЕШ у подручју Џараблуса.

Турска војска је уз подршку међународне коалиције отпочела војну операцију на „чишћењу“ сиријског града Џараблуса од милитаната ДАЕШ-а. Авиони турског Ратног ваздухопловства извели су ударе по позицијама милитаната. У Сирију су током операције ушли и турски специјалци у пратњи тенкова.


Извор: Вечерње новости