„Тражићемо смену Николића и Вучића“

marko-jaksicПотпредседник Скупштине заједнице српских општина и насеља на КиМ, Марко Јакшић сматра да је председник Србије признао да крши Устав тиме што се залаже „да Срби на Косову имају своју полицију и правосуђе у саставу косовских институција и своје посланике у Скупштини Косова“, уз изговор да то чини за добро српског народа у покрајини, преносе Срна и лист “Независне новине”.

„Ово је преседан у историји да председник призна да крши Устав и зато тражимо да се покрене његова одговорност и смена или да он лично покрене иницијативу за промену Устава Србије на којем је положио заклетву и на тај начин себе аболира од велеиздаје“, навео је Јакшић и истакао да сваки састанак у Бриселу изазива велику зебњу и страх код преосталих Срба на КиМ, а да је јучерашњи потврдио да је тај страх био оправдан.

„Добили смо очигледно јасну поруку да Косово и Метохија полако клизе у независну фантомску државу“, рекао је Јакшић, који је и посланик Демократске странке Србије у Скупштини Србије.

Осим Николићеве и поруке из Брисела, каже Јакшић, страх изазива и изјава првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића поводом бриселских преговора – да Србе чекају тешка и болна решења.

Према његовим речима, најавом решења којима се заокружује косовска независност и Вучић директно крши Устав и законе Србије, због чега ће Срби са севера окупираних територија тражити покретање и питања његове одговорности.

“Независне новине” подсећају да је председник Србије Томислав Николић рекао да Србија, по Уставу, не би смела да препознаје Косово као некакву специфичну територију изван аутономије, али да је то предвиђено у Резолуцији Скупштине Србије.

„У Резолуцији смо то предвидели, рачунајући да ће нам грађани то одобрити кроз промене Устава, зато што су наши грађани спремни да се тај проблем једном коначно реши“, навео је Николић у интервјуу египатском листу “Ал Ахрам”.

Срна / Независне новине