Вучић у Лондону: Уласком у ЕУ Срби би променили и начин размишљања

pol-vucicБЕОГРАД – Први потпредседник владе и министар одбране Александар Вучић разговарао је данас у Лондону са британским министром иностраних послова Вилијамом Хејгом о европским интеграцијама Србије, Косову и Метохији, реформи правосуђа и борби против корупције.

Вучић је, како је саопштено из његовог кабинета, на почетку разговора истакао значај стварања вредносног система у Србији који би допринео, не само уласку Србије у ЕУ, већ и промени начина размишљања.

Вицепремијер Вучић је истакао значај добијања озбиљних надлежности за Заједнице српских општина на Косову и Метохији, а двојица саговорника су на крају састанка изразила жељу да Србија и Велика Британија буду поуздани партнери.
У српској делегацији је, уз потпредседника владе, и председник Народне скупштине Небојша Стефановић.
Вучић се данас, на почетку дводневне посете Великој Британији, састао и са члановима Комитета за ЕУ Дома лордова британског парламента, који су позитивно оценили напоре Србије у процесу евроинтеграција.

Вучић је саговорнике информисао о ониме што је Србија у последњих шест месеци постигла у испуњавању услова за придруживање ЕУ.
„Србија је постигла прогрес у преговорима са Приштином, реформи правосуђа, борби против корупције и криминала. Нико не може да порекне нашу добру политичку вољу да испунимо све што смо обећали“, истакао је том приликом Вучић.

Председавајући Одбора за ЕУ, лорд Тимоти Босвел нагласио је да је генерални утисак у Лондону да је Србија направила стваран прогрес и да то потврђују и извештаји из Брисела.

Члан одбора лорд Робин Таверсон оценио је у разговору да је интеграција Западног Балкана у ЕУ јако важна, јер од тога зависи стабилност региона.
„То је регион који Европа мора да интегрише и то брзо“, нагласио је лорд Таверсон.

Вицепремијер Вучић ће се, како је раније најављено, током посете Великој Британији састати са министрима одбране Филипом Хамондом, за међународну безбедносну политику Ендрјуом Морисоном и министром за Европу Дејвидом Лидингтоном, као и са представницима безбедносних служби те државе.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП