„ЕУ је Франкенштајново чудовиште“

pol-martin-sulcБрисел – Председник Европског парламента Мартин Шулц тврди да се Европска унија због мањка демократије претворила у Франкенштајново чудовиште.

Према њему, главни проблем је у непоштовању принципа поделе власти, једном од основних стубова демократије, преноси бриселски портал „ЕуОбзервер“.

„Национални суверенитет се у Европи заснива на подели власти: имамо владе које парламенти могу да оборе и судове који пазе да се правила поштују“, рекао је Шулц на трибини о будућности ЕУ у Хамбургу.

Он тврди да су у институције ЕУ уграђени само делови тог оквира, али не и подела власти. „То је оно што ја зовем Франкенштајновом Европом“, рекао је Шулц.

Председник ЕП је за Европску комисију рекао да је најнедеморатскија институција ЕУ јер је подвргнута минималном надзору посланика и да „само отуђује људе“.

„Тамо постоје две школе мишљења: једни се неће смирити док и последње локално гробље не буде приватизовано, а други док Комисија не уведе правила за сахрањивање“, констатовао је Шулц.

Он сматра да је решење у коренитим реформама којима би се смањила овлашћења Комисије на уштрб парламента.

Остаје, међутим, да се види да ли ће Шулц такве реформе заступати уколико победи у трци за место председника Европске комисије 2014, где важи за једног од најозбиљнијих кандидата.

Танјуг