Раскринкана „највећа научна превара“: И даље недостаје КАРИКА КОЈА НЕДОСТАЈЕ

Истраживачи су користећи модерне форензичке технике дошли до нових сазнања у вези с једном од највећих научних превара у историји, такозваног „Човека из Пилтдауна“ и уверени су да су одгонетнули идентитет главног кривца.

Праисторијски Питлдаунски човек

Питлдаунски човек

Лажни фосилни остаци „карике која недостаје“ између мајмуна и људи, постављени у шљунак близу енглеског села Пилтдауна, били су састављени од чељусти и зуба једног орангутана и два или три сета људских костију, уз помоћ лепка за зубе, открили су истраживачи у среду.

Лобања Питлдаунског човека

Лобања питлдаунског човека

Научници су убеђени да њихово истраживање потврђује да иза преваре стоји Чарлс Досон, археолог аматер који је 1912. „открио“ фосиле у Пилтдауну и који је од тада главни осумњичени.

Истрага која је спроведена анализом ДНА, прецизним мерењима, спектроскопијом и другим техникама, објављена је у часопису „Роyал Социетy Опен Сциенце“ на 100-годишњицу Досонове смрти.

Чарлс Досон, преварант

Чарлс Досон, преварант

„Ово је фасцинантна потрага за кривцем која показује како се новом технологијом могу решити стари проблеми“, рекао је палеоантрополог Крис Стрингер из Природњачког музеја у Лондону.

Проналасци у Пилтдауну својевремено су били научна сензација јер су представљали дуго очекивану „изгубљену карику“ која потврђује теорију еволуције Чарлса Дарвина. Након четири деценије коначно се ово наводно откриће показало лажним.

„Превара је уназадила проучавање људске еволуције за неколико година, поготово у Британији, јер су на њу насели неки од најистакнутијих стручњака“, рекао је Стрингер.

Стручњаци сматрају како су Досонови мотиви били слава и признање научне заједнице, а недавне анализе његове колекције фосила откриле су још превара.


Извор: Блиц