Атентат на председника Луганске Републике – Плотњицки преживео, његово стање је „стабилно“

КИЈЕВ ТВРДИ „ТО ЈЕ ПЛОД БОРБЕ ЗА ВЛАСТ“, ЛУГАНСК И МОСКВА – ИЗА НАПАДА СТОЈИ УКРАЈИНА

  • Бомба експлодирала на раскрсници у центру Луганска док је кроз њу пролазио службени џип председника Луганске Републике
  • Игор Плотњицки смештен у једну од болница Луганска. Он је ван животне опасности
  • Порошенко још крајем априла наредио физичку ликвидацију Плотњицког и председника Доњецке Републике Александра Захарченка

У ЛУГАНСКУ је дошло до атентата на Игора Плотњицког, председника Луганске Народне Републике.

Полиција ЛНР је саопштила да је бомба експлодирала поред службеног џипа Плотњицког, али је он преживео и налази се у „стабилном стању“.

Председник владе ЛНР Сергеј Козлов је изјавио: „Живот Плотњицког није у опасности. Био је то терористички акт“.

Плотњицки је смештен у једну од болница Луганска, као и „неколико повређених“.

Подметнута бомба је експлодирала када се аутомобил лидера ЛНР налазио у раскрсници улица Карпинског и Ватутина. Ово подразумева да је била унапред постављена, да је нападач знао да ће службени аутомобил Плотњицког поред ње проћи и да је активирана, највероватније, дистанционо.

Експлозија је била тако јака да је оштетила фасаде оближњих зграда.

Украјинци су пожурили да „оперу руке“.

Саветник шефа њихове службе државне безбедности, Јуриј Тандит, изјавио је да је атентат на Плотњицког „повезан са унутрашњим процесима у Луганску, укључујући борбу за власт“.

Међутим, први заменик председника комитета за одбрану горњег дома руског парламента – Франц Клинцевич – такву могућност је искључио:

„Ситуација у Луганској Републици је стабилна. Нема ничега што би упућивало на унутрашњи обрачун. Колико знам, у Луганску се види само један могући наручилац напада – специјалне службе Украјине. Њихов циљ је несумњив: дестабилизација ситуације у ЛНР“.

Министарство безбедности Доњецке Републике је још крајем априла упозорило да је председник Украјине Петар Порошенко издао наредбу да се физички ликвидирају Плотњицки и председник ДНР Александар Захарченко.


Извор: Факти