Антибиотици више нису у стању да се боре против оболења

lekoviКада су били откривени антибиотици, просечни људски век је постао неколико пута дужи. Људи су престали да масовно умиру од туберкулозе, грипа или полиомиелита. У вези са тиме се повећало и бројно стање људи на планети

Данас научници читавог света разврђују нове модификације антибиотика, покушавају да повећају њихово деловање. Међутим, за сада је све узалуд. Бактерије су научиле да се адаптирају на све, – прича директор за истраживања и консалтинг компаније Фармекспорт Николај Беспалов.

Сваки микроорганизам временом стиче одређену отпорност према антибиотицима и другим супстанцама, које утичу на његове животне функције. Зато одређени микроорганизми у процесу адаптације израђују супстанце, које разарају антибиотике. Својевремено се пеницилин широко користио у свету и спасио многе животе – то је био први антибиотик у свету, данас га не користе, јер није ефикасан у борби против тих микроорганизама, који данас постоје природи.

Међутим, адаптирају се према новим условима не само бактерије. Људски имунитет такође временом постаје отпорнији на микробе и вирусе. Тај процес се зове рат између света људи и света бактерија, који се наставља у току милијарди година. За сада човечанство побеђује, али није искључено да ће се једном заборављена оболења вратити у новом облику,- истиче Николај Беспалов.

Вероватноћа да ће се та оболења вратити остаје, јер болеснике, умрле од куге, својевремено су сахрањивали у специјалним гробницама. У Русији и другим земљама после 1990-х година те су гробнице престали да контролишу. Њих су рушили и разарали на различите начине. Постоји вероватноћа да ти микроби могу оданде изаћи и расплодити се.

Међутим, не смемо заборавити да су људи научили да лече већину опасних оболења. Например, ради заштите од куге и великих богиња, чији други долазак прогнозирају неки научници, потребно је уводити обавезно вакцинисање, – уверена је експерт у области тржишта лекова Јелена Вољска.

Куга и велике богиње су оболења, против коих је главно оружје не антибиотици, већ вакцинација. Ако се родитељи не буду бојали вакцинација за своју децу, онда ће тотална вакцинација искључити за сто посто појаву тих оболења.

Међутим, вакцине могу да заштите само од познатих оболења. Ради експедитивног припремања вакцине од нових вируса, рецимо, птичјег или свињског грипа, потребна су огромна средства и године клиничких испитивања. Експерти Гласа Русије истичу да много тога зависи и од самог човека. Они препоручују да људи побољшавају свој имунитет. Здрави организам је отпорнији према вирусима. Осим тога, код првих знака болести треба се обавезно обратити лекару: чак и најопаснија оболења могуће је ефикасно лечити у почетној фази.

Глас Русије