„Ако падне Алеп, пропадају и амерички планови“

Дамаск — САД су позвале Русију и Сирију да повуку своје трупе против сиријских опозиционих група, што, како сматрају аналитичари, може значити пропаст плана САД.

Алеп, Сирија

Војни аналитичар Иван Коновалов рекао је за Спутњик да тај позив значи само “комплетну пропаст“ акција Вашингтона и његових савезника у Сирији и било где друго на Блиском истоку.

Амерички државни секретар Џон Кери, као замену за то, обећао је јачање притиска на сиријску опозицију, док би Москва и Дамаск требало да чине исто.

“Њихова политика је нејасна, док су руски циљеви јасни, као и начини на који ће их остварити – вадушне снаге, сиријска војска и преговори. Наше колеге са Запада су једноставно љубоморне на успехе Русије“, рекао је Коновалов.

Руске и сиријске снаге утврдиле су неколико хуманитарних коридора у близини Алепа који је био потпуно одсечен.

“Побити све је оно што Нусра фронт, ИД и умерена опозиција желе. Недавно обарање руског хеликоптера заправо доказује шта та умерена опозиција јесте“, рекао је он.

al-Nusra-Front

Он је навео да су САД позвале Москву и Дамаск да се уздрже од будућих акција против терориста.

“Ако Алепо падне, то би био озбиљан ударац Турској, која подржава ове терористичке групе. То би значило и пропаст америчких планова да остваре утицај у Сирији“, нагласио је он.

Центар Алепа тренутно контролишу владине снаге, али се страхује да је око 250.000 цивила заробљено на територији коју контролишу побуњеници.


Извор: Б92