Д. Велић: Косовски Срби им служе само за сликање?

dragan velicСрби са Косова сматрају да косовски Срби који су укључени у делегацију ратног злочинца Хашима Тачија и премијера Србије Ивице Дачића служе само за пропаганду, односно „за сликање“ и да „они не могу да утичу на било какве одлуке“, извештава Глас Америке, а преносе београдске агенције.

У шестој рунди разговора између Београда и Приштине у Бриселу учествовали су и косовски Срби. У приштинској делегацији био је такозвани заменик премијера Косова Слободан Петровић, а у београдској шеф одељења Канцеларије за Косово и Метохију у Грачаници Бранислав Стојановић.

– Састав делегације Приштине на разговорима у Бриселу подсећа на сусрет Београда и Приштине у Рамбујеу када је Милошевић имао своје Албанце у делегацији, као што и Хашим Тачи сад има свог Србина – каже за Глас Америке посланица у ткзв. Скупштини Косова Рада Трајковић.

– Са друге стране, веома је важно што је Београд у свом тиму ангажовао и Србина јужно од Ибра – додала је она и истакла да његова улога у том процесу забрињава, јер не постоји никаква транспарентност.

Трајковићка је рекла да је забрињава и састав београдског тима кад су Срби са Косова у питању, „не зато што су страначки опредељени и зато што их је Београд одредио, нити зато што индивидуално има примедбе на њих лично, већ због те затворености и неинформисаности и кад оду и кад се врате из Брисела“.

– Ми, дакле, не знамо шта су они тамо радили и рекли, да ли их је неко нешто питао или су тамо ишли само за сликање – додала је она.

Председник Српског националног већа КиМ, Драган Велић сматра да је одлука Београда о укључивању косовских Срба у дијалогу са Приштином закаснела, јер долази годину дана након почетка тих разговора.

Када је у питању приштинска делегација Велић сматра да ниједном Србину тамо не би требало да буде место јер та делегација представља, како је рекао, квази државу Косово.

Велић сматра да су представници косовских Срба, како из београдске тако и из приштинске делегације, у Брисел, како је казао, одведени само ради сликања, и да они не могу да утичу на било какве одлуке.

– Чим долазе на крају преговора они не могу дати никакав допринос, већ се тиме жели послати порука да ето у том процесу учествују и Срби са Косова, да су они сагласни са читавим процесом преговора, као и са свиме што ће се у тим преговорима договорити и касније имплементирати – напоменуо је Велић.

И житељи Грачанице сматрају да Срби са Косова који учествују у разговорима у Бриселу не могу дати неки посебан допринос дијалогу.

– Одвели су их тамо само да би их сликали, не питају Србе са Косова ништа ни Приштина, нити Београд. Они су само пиони. Не одлучују ни Београд ни Приштина. Одлучује запад – тврде мештани Грачанице, преноси Глас Америке запажање мештана Грачанице.

Вести онлајн / СРБИ НА ОКУП