ПРО-АМЕРИЧКИ МИЛИТАНТИ СУ СЕ ПРЕДАЛИ ВЛАСТИМА ЈЕРМЕНИЈЕ

После две недеље отпора и опсаде полицијске станице у престоници Јерменије, Јеревану, група од 20 наоружаних екстремиста је положила оружје и предала се властима. Од руку терориста су страдала два полицајца.

Про-амерички милитанти у Јерменији

Про-америчка побуна

Терористи су позвали своје присталице да наставе протесте у Јеревану и другим градовима у земљи. Скупове подршке милитантима спроводи про-америчка опозиција повезана, пре свега, са коалицијом Нова Јерменија, бившег министра спољних послова Рафија Ованисијана и партија Јерменски национални конгрес, бившег председника Левона Тер-Петросијана. Милитанти припадају радикалној опозиционој организацији Оснивачка скупштина, чији је шеф Жирајр Сефилијан, командант на терену и ветерана рата у Карабаху. Ова структура је, такође, део коалиције Нова Јерменија. Њихов главни захтев је био промена власти у земљи и ослобађање раније ухапшеног Сефилијана.

Анти-руска акција

Оружани терористички напад у Јерменији се поклопио са покушајем промаеричког државног удара у Турској. Протестанти су износили анти-руске пароле. Препознаје се печат антируске пропаганде и гласина, који су, такође, били покренутни 2014. године на украјинском Мајдану.

Посебно су ширене гласине о присуству „руских снајпера“ и „припадника алфи“ на страни владиних снага Јерменије. Националисти су подстицали реваншистичко осећање међу становништвом, позивајући на наставак рата у Карабаху. Прекид руског мировног плана и подстицање регионалног рата великих размера који укључује Русију и Турску, били би следећа тачка опозиционог програма, када би побуњеници дошли на власт.

Упркос крају оружаног сукоба, опасност од наставка несигурне ситуације у Јерменији од уличних протеста и даље постоји.


Извор: Катехон