Америка спрема офанзиву на Север

americki kfor u rudaruДо ескалације сукоба на северу Космета могло би доћи већ овог пролећа и то без обзира на резултат бриселских преговора представника Београда и Приштине – Ивице Дачића и ратног злочинца Хашима Тачија!

Наиме, да се нешто озбиљно „кува“ сведочи и најава из Форт Брига у Америци да ће на Косово и Метохију стићи 525. борбено-извиђачка бригада. Та јединица требало је да иде у Авганистан, али је план промењен, па је одлучено да дође на Косово, ДА буде део Кфорове Мултинационалне бригаде Исток и замени припаднике америчке националне гарде и резервисте из ове земље.

Ово је први пут да на Косово из Америке стиже једна борбена јединица, односно специјалци који су обучени за ратовање у најтежим условима у Авганистану.

Командант 525. борбено-извиђачке бригаде пуковник Савијер Брунсон рекао је „да ће његова бригада на Косову остати девет месеци, да не очекује сукобе и да ће његови војници сарађивати с локалним становништвом и локалним званичницима“. Ипак, Срби страхују да Американци долазе да, заједно са Немцима, који су прошле године послали своје оклопне специјалце и „јежеве“ за уклањање барикада, силом натерају Србе на северу Покрајине да се интегришу у независно Косово.

На озбиљност ситуације указује и Раденко Недељковић, начелник Косовско-митровачког округа, који је рекао да би сваког тренутка сукоби могли ескалирати у мултиетничком насељу Брђани. Подсетимо, у Брђанима Албанци уз здушну помоћ Косовске полицијске службе (КПС) и уз прећутну сагласност међународне заједнице граде на десетине кућа и стамбених објеката, отимају српску земљу, протерују Србе и покушавају да се инфилтрирају у северни део Косовске Митровице.

– Безбедносна ситуација је крајње тешка и експлозивна, ескалација је могућа већ овог пролећа. Албанци покушавају да нам, освајањем Брђана, дођу иза леђа и угрозе опстанак Срба у Косовској Митровици, питање је још колико ће српски народ све то моћи да толерише – каже Недељковић и наглашава „да се Приштина куне у Ахтисаријев план, а да се ни њега не придржава“.

По Ахтисаријевом плану, насеље Брђани је део општине северна Косовска Митровица и у овом делу града ништа се не може градити без дозвола надлежних општинских служби. Албанци то не поштују, по налогу из Приштине, узурпирају српску земљу, насељавају се у делу града где никада нису живели и свакодневно провоцирају сукобе – додаје Недељковић.

Издржали 13 година

Мирко Милосављевић из Зубиног Потока каже да ће бити немира уколико премијер Ивица Дачић договори нешто што не би значило останак Севера у саставу Србије.
– Ако смо издржали 13 година, морамо издржати и сада, има међу нама неких који би пристали на све што им Београд или Приштина кажу, али 99 одсто Срба ни по коју цену неће под Тачијеву чизму и томе ће се супротставити свим средствима – закључио је Милосављевић.

Беспилотна летелица

На северу Космета се, како тврде Срби у Лепосавићу, 28. фебруара срушила беспилотна летелица која је, како се верује, снимала погранично подручје са Србијом и локације око Јариња. Летелица пала је недалеко од планинских и слабо насељених села ове општине, у подножју Копаоника.
– Одмах је стигло неколико хеликоптера Кфора који су наделетали ово подручје, слетали и узлетали и потом нестали – каже један житељ Лепосавића.

Где је црвена линија?

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић наглашава да је Србији доста условљавања, попуштања и понижавања.
– Ивица Дачић мора да саопшти где је наша црвена линија, мора јасно рећи да неће бити гашења српских институција и државе Србије на северу Космета, све друго било би погубно за српски народ – рекао је Недељковић.

 Вести онлајн / СРБИ НА ОКУП