Ердоганове присталице „окупирале“ Келн: Ми смо Немачка (ФОТО)

Келн — Више од 20.000 присталица Реџепа Тајипа Ердогана окупило се у центру Келна у знак подршке председнику Турске и осуде неуспелог пуча од 15 јула.

Агенција АФП преноси да полиција каже да их се окупило 40.000, а организатори тврде да их је и 50.000.

Протест је почео интонирањем турске и немачке химне, као и минутом ћутања за погионуле у покушају државног удара.

Вијоре се хиљаде застава Турске од којих се „десна обала реке Рајне претворила у црвено море“ – пише АФП, а демонстранти узвикују „Да демократији, не пучу!“, „Ми смо Немачка!“, и „Ердоган борац за слободу!“.

Полиција је на месту одржавања скупа превентивно распоредила 2.700 полицајаца који су данас поподне растерали противскуп двестотинак немачких анти-исламских десничара.

У Келну се истовремено одржавају још три скупа десничара, антидесничара и групе различитих иницијатива.

Немачка је забранила директно преношење Ердогановог говора његовим присталицама у Келну.

Портпарол турског председника Ибрахим Калин рекао је раније данас да је „Турска заинтересована да зна прави разлог одлуке немачког Уставног суда и локалних судова да спрече директан пренос Ердоганове поруке“, изразивши наду да ће немачке власти „дати задовољавајуће објашњење“.

Шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да се политичке тензије у Турској не смеју преносити на Немачку, нити се смеју узнемиравати људи другачијих политичких уверења.

У Немачкој живи око три милиона грађана пореклом из Турске.

У једном моменту из масе су се чули повици „Желимо смртну казну!“, на шта је певач Угур Исилак, који је певао песме за Ердоганонову изборну кампању, са бине одговорио: „Бог ће их праведно казнити“.

Турски министар спорта Акиф Килич поручио је да су турски грађани, све странке и невладине организације после покушаја пуча одлучно показали да су заједно против пуча и у одбрани демократије.

До мањег инцидента већ је дошло на скупу противника Ердогана којих се окупило око 1.300.

Међу њима су и припадници савеза „Келн против деснице“ као и присталице курдске странке ПКК која је у Турској забрањена.

До мањег сукоба је дошло када се међу њих умешала група Ердоганових присталица који су почели да узвикују пароле.

Полиција је интервенисала и раздвојила завађене групе те се ситуација смирила, преноси „Велт“.

Полицијска возила и кордон са псима раздвајали су овај скуп од митинга десничара који су се окупили код железничке станице.

У међувремену, десничари који се се окупили код железничке станице одустали су после разговора са полицијом, од најављене шетње.

У Немачкој живи око три милиона људи турског порекла, а у Северној Рајни-Вестфалији, у којој се налази Келн, живи око трећина целокупне турске заједнице у тој земљи.


Извор: Б92