Десетине породица изашле из дела Алепа под опсадом

АЛЕПО – Десетине породица напустиле су данас источни део сиријског града Алепа, који је у рукама опозиције и под опсадом владиних снага, прошавши кроз хуманитарни коридор до западног дела који је под контролом владе, јавља АФП, позивајући се на званичну сиријску новинску агенцију САНА.

Породице напуштају Алепо, Сирија

Породице су евакуисане 48 сати након што је Русија саопштила да ће три хуманитарна коридора бити отворена како би се цивилима и борцима који их окружују омогућило да пређу из квартова под опсадом, који у рукама држе побуњеници, до територије која је под контролом сиријске владе.

„Јутрос су десетине породица изашле кроз утврђене коридоре… како би се омогућио излазак грађанима који су под опсадом терористичких група у источним деловима града“, наводи САНА, додајући да су породице сачекали припадници војске и аутобусима их одвезли до привремених склоништа.

САНА је објавила фотографије на којима се виде десетине људи, већином жена и деце, како пролазе поред војника и укрцавају се у аутобусе, а објавила је и снимак на којем, како наводи, становници прелазе из источног у западни део Алепа.

У међувремену, Сиријска опсерваторија за људска права потврдила је да је известан број цивила напустио источни део града кроз коридор у четврти Салахедин, али није прецизирала колико је тачно људи евакуисано.

Западна половина Алепа је под контролом владе, док је источни део под контролом побуњеника од средине 2012. године, подсећа француска агенција.

Страна града која је у рукама побуњеника је под владином опсадом од 7. јула, а опсада је довела до несташице хране и вртоглавог скока цена у источном делу Алепа, пробудивши страхове да би око 250.000 људи, који и даље тамо живе, могли да се нађу на удару хуманитарне кризе.


Извор: ТАНЈУГ